Η ΑΕΚ ξαναμπήκε στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στα πλέι οφ της Super League, μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 3-1 (5΄ Γιόχανσον, 40΄, 69΄ Μπαρμπόσα – 54΄ Λέτο) στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Οι Πράσινοι τελείωσαν το παιχνίδι με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Βιγιαφάνιες στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου πεντάλεπτου ο Μάνταλος εκτέλεσε φάουλ και ο Γιάκομπ Γιόχανσον με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι άνοιξε το σκορ αιφνιδιάζοντας τους «πράσινους». Από το σημείο εκείνο και έως το τέλος του ημιχρόνου η ΑΕΚ οχυρώθηκε στο 1/4 του γηπέδου, δεν κράτησε μπάλα, αλλά περίμενε την ευκαιρία της σε μια αντεπίθεση.

Πράγματι, στο 40΄ Μάνταλος και Μπαρμπόσα έβαλαν στη μέση τον Στάθη Ταυλαρίδη, ο Πορτογάλος πήρε την πάσα του αρχηγού πλησίασε και μόλις έφτασε στην περιοχή «εκτέλεσε» τον Στιλ για το 2-0. Νωρίτερα, στο 37΄, ο Μπεργκ πέρασε έξοχη ασίστ στον Λουντ, αλλά ο Γιάννης Ανέστης απέκρουσε το τετ-α-τετ.

Το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ αποσυντόνισε εντελώς τους «πράσινους» που ήταν τυχεροί και δεν πήγαν στα αποδυτήρια με μειονέκτημα τριών τερμάτων. Από κόρνερ του Μάνταλου στο 44΄ ο Γιόχανσον βρέθηκε εντελώς αμαρκάριστός και μπροστά από τον Στιλ, όμως η εξ επαφής κεφαλιά του «τράνταξε» το οριζόντιο δοκάρι.

Ο αδικαιολόγητος εκνευρισμός των «πράσινων» τους άφησε με αριθμητικό μειονέκτημα στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Ο Λούκα Βιγιαφάνιες χτύπησε εκτός φάσης τον Μάνταλο και αντίκρισε την κόκκινη κάρτα.

Με παίκτη λιγότερο και «χάντικαπ» δύο τερμάτων, ο Παναθηναϊκός ήταν για πολλούς «ξεγραμμένος». Κι όμως, ο Σέμπα Λέτο ηγήθηκε της αντεπίθεσης των φιλοξενούμενων. Στο 54΄ μείωσε 2-1 με κεφαλιά μετά από σέντρα του Νάνο και στο 57΄ πέτυχε ακόμα ένα γκολ το οποίο όμως σωστά ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Αποδείχθηκε ότι το αριθμητικό μειονέκτημα του Παναθηναϊκού απλώς αντιστάθμιζε την απίστευτη κόπωση της ΑΕΚ που αδυνατούσε να ανταπεξέλθει σε ματς 10 εναντίον 11, από πλευράς φυσικής κατάστασης.

Στο 66΄ ο Τζεμπούρ έστειλε τη μπάλα πάνω στον Στιλ σε κλασικό τετ-α-τετ από ασίστ του Μάνταλου, σε ένα από τα πολλά κλεψίματα της ΑΕΚ με την πίεση που ασκούσε στη μεσαία γραμμή. Και στο 69΄ η άμυνα του Παναθηναϊκού πιάστηκε ξανά στον ύπνο. Κόρνερ του Μάνταλου και πάσα… προπόνησης στη γραμμή της περιοχής, με τον Μπαρμπόσα να έχει όλο το χρόνο να σουτάρει και να γράψει το 3-1.

Ο Παναθηναϊκός «εξαφανίστηκε» από το γήπεδο και το τελικό σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο αν οι γηπεδούχοι ήταν πιο αποτελεσματικοί στις ευκαιρίες που δημιούργησαν στο τελευταίο τέταρτο.

Η ΑΕΚ βοηθήθηκε τα μέγιστα από το γρήγορο γκολ και την αποβολή του Βιγιαφάνιες ώστε να διαχειρίστεί την κόπωση και να πάρει τον πρώτο από τους δύο «τελικούς» με έπαθλο την πρώτη θέση στα play off της Super League. Επόμενος με τον ΠΑΟΚ, την Κυριακή, όπου μόνο ο νικητής θα έχει δικαίωμα στο όνειρο.

ΑΕΚ (Νίκος Παναγιωτάρας): Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (90+1΄ Τζανετόπουλος), Αραβίδης (59΄ Μπακάκης), Μπαρμπόσα, Τζεμπούρ (79΄ Πέκχαρτ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στίλ, Nάνο, Mέστο, Tαυλαρίδης, Mολέδο, Κουτρουμπής (41΄ Λέτο), Zέκα, Λούντ (88΄ Κλωναρίδης), Mπουμάλ (46΄ Αμπέντ), Bιγιαφάνιες, Mπέργκ