Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν χθες σε ανταλλαγή κρατουμένων που συμμετείχαν σε υποθέσεις ευρέως γνωστές, σε μια κίνηση που μπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Η ουκρανή πιλότος ελικοπτέρου υποσμηναγός Νάντια Σαβτσένκο, την οποία στη χώρα της αποκαλούν «Ζαν ντ’ Αρκ», μεταφέρθηκε από τις στρατιωτικές φυλακές στις οποίες κρατούνταν στην πόλη Ροστόφ να Ντον της Νότιας Ρωσίας. Εκεί ανταλλάχθηκε με δύο Ρώσους οι οποίοι είχαν συλληφθεί στην Ανατολική Ουκρανία και θεωρούνταν αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας, κάτι που αρνείται να παραδεχθεί η Μόσχα υποστηρίζοντας ότι οι δύο άνδρες είχαν παραιτηθεί από τον στρατό και πήγαν εθελοντικά να πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών. Η Σεβτσένκο πέταξε κατόπιν στο Κίεβο με το αεροπλάνο του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος την υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο.

Η απελευθέρωση της Σαβτσένκο την οποία ζητούσαν επίμονα οι δυτικές κυβερνήσεις καθώς πλέον στην Ουκρανία θεωρείται εθνική ηρωίδα, αναμένεται ότι θα βελτιώσει το κλίμα μεταξύ Μόσχας και Δύσης μόλις λίγες εβδομάδες πριν η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσει αν θα παρατείνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι στη Σαβτσένκο, η οποία ενόσω κρατούνταν σε ρωσική φυλακή εξελέγη μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, έδωσε χάρη ο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της. Στη Ρωσία επέστρεψαν οι δύο ρώσοι που είχαν συλληφθεί στην Ανατολική Ουκρανία και κρατούνταν στο Κίεβο, λοχαγός Γεβγκένι Γεροφέγεφ και λοχίας Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ.

Η Σεβτσένκο που ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού στην Ουκρανία είχε πάρει μέρος σε μια εθελοντική ομάδα Ουκρανών που πήγαν να πολεμήσουν στο Λουχάνσκ, στα ανατολικά της χώρας, όπου και συνελήφθη από φιλορώσους αντάρτες. Οι ρωσικές Αρχές υποστήριξαν ότι απέδρασε και πέρασε σε ρωσικό έδαφος μεταμφιεσμένη σε πρόσφυγα. Ρωσικό δικαστήριο την καταδίκασε σε κάθειρξη 22 ετών με την κατηγορία της συμμετοχής στη δολοφονία δύο δημοσιογράφων που κάλυπταν τις μάχες. Στους δύο Ρώσους καταλογίστηκαν ποινές κάθειρξης 24 ετών με την κατηγορία της τρομοκρατίας από δικαστήριο του Κιέβου. Αρχικά οι Ρώσοι προσπάθησαν να ανταλλάξουν τη Σαβτσένκο με έναν καταδικασμένο ρώσο λαθρέμπορο όπλων, τον Βικτόρ Μπουτ που βρίσκεται σε αμερικανικές φυλακές, οι ΗΠΑ όμως αρνήθηκαν την πρόταση.

Η απελευθέρωση της Σεβτσένκο ενισχύει τη θέση του προέδρου Ποροσένκο, οι επικριτές του οποίου τον κατηγορούν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Ουκρανία ή να περιορίσει τα συμφέροντα των ολιγαρχών. Μάλιστα τον Απρίλιο όταν δημοσιοποιήθηκαν τα Panama Papers το όνομα του Ποροσένκο, που είναι πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, εμφανίστηκε σε αυτά να συνδέεται με offshore εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Την ανταλλαγή των κρατουμένων χαιρέτισαν και οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Μάλιστα ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ντμίτρι Γκουνγκόφ ισχυρίστηκε ότι αν είχε γίνει νωρίτερα θα είχε αποφευχθεί η δολοφονία του ουκρανού συνηγόρου ενός εκ των δύο Ρώσων στρατιωτών.

Η ουκρανή πιλότος έγινε δεκτή στη χώρα της με ενθουσιασμό και αναμένεται να εμπλακεί πιο ενεργά πλέον στην πολιτική ζωή της Ουκρανίας. «Σας ευχαριστώ που πολεμήσατε για μένα» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο του Κιέβου. Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε τις εικόνες των δύο Ρώσων στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου τους υποδέχθηκαν οι σύζυγοί τους.