Έρευνα για ψευδορκία διεξάγεται σε βάρος της Φράουκε Πίτρι, της ηγέτιδας του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όπως γνωστοποίησε σήμερα η εισαγγελία της Δρέσδης.

Η Πίτρι, το κόμμα της οποίας καταγράφει μεγάλη άνοδο μετά την άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον, κυρίως μουσουλμάνων, προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία πέρυσι, κατηγορείται ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις ενώ είχε ορκιστεί στην κρατιδιακή εκλογική επιτροπή της Σαξονίας στα τέλη του 2015 σχετικά με τη χρηματοδότηση της AfD.

Η Πίτρι και ο Κάρστεν Χούτερ, ανώτερο στέλεχος του κόμματος, παρουσίασαν διαφορετικές εκδοχές σχετικά με το τι γνώριζε η ηγέτιδα του κόμματος για τις δωρεές που ζητούσε το κόμμα εκ των προτέρων να εξασφαλίσουν οι υποψήφιοί του για να συμμετάσχουν στις κρατιδιακές εκλογές του 2014, σύμφωνα με τον Αντρέ Σόλμπαχ, έναν πολιτικό του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) που υπέβαλε αναφορά εναντίον της.

Η Φράουκε Πίτρι αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος της αλλά χαιρέτισε την έρευνα, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα δείξει ότι η σε βάρος της καταγγελία είναι αβάσιμη και ότι θα «τερματιστεί η σεναριολογία στα ΜΜΕ», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, ο Μάρκους Φρονμάιερ.

Το κόμμα δεν έχει εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, όμως έχει αναδείξει μέλη στα μισά από τα 16 κρατιδιακά κοινοβούλια και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μειώσει το ποσοστό των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, της μείζονος παράταξης του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ανώτερο στέλεχος της AfD, έκρινε ότι η έρευνα δεν θα έχει ουδεμία επίπτωση για την Πίτρι προσωπικά, καθώς δεν της έχει ασκηθεί δίωξη.