Θετικές θα είναι οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία των αποφάσεων του Eurogroup, εκτίμησαν ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, και ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, επί της τριμηνιαίας Έκθεσης, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2016 - Μαρτίου 2016.

"Το κλείσιμο της συμφωνίας εκπέμπει το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις και συμβάλλει στην σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματα και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας.», ανέφερε ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας είπε, ότι η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των συμφωνιών, την επίδραση αντίρροπων δυνάμεων που λειτουργούν, όπως είπε, υφεσιακά και κυρίως από την πορεία της συζήτησης για το χρέος.

"Δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στην υλοποίηση αλλά να πάμε ένα βήμα παραπέρα, στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου και στη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της παραγωγής" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, η συναίνεση και η πολιτική σταθερότητα είναι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην δημιουργία του "υπερταμείου", ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είπε ότι, "τα 99 χρόνια δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των δανειστών και σημείωσε ότι τέτοιος όρος δεν θα είχε τεθεί, εάν είχαμε εγκαίρως αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία περιουσία. Πολλές φορές ψηφίσαμε πράγματα που δεν υλοποιήσαμε ανέφερε χαρακτηριστικά".

Εκτίμησε επίσης ότι, ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία" ενώ σημείωσε ότι μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά εφαρμόζεται όταν υπάρχει διαρθρωτικό έλλειμμα, ενώ στη χώρα μας ενεργοποιείται σε σχέση με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, λόγω της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Μετά την απόφαση του Eurogroup, έχει δοθεί ένα μήνυμα προς όλους, πως η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κατάσταση σταθερότητας και είναι σημαντικό ότι αυτό αποτελεί την εκτίμηση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα", ανέφερε στην τοποθέτησή του, ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, ενώ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις.

"Αποφύγαμε τα χειρότερα, μια κατάσταση κατά την οποία να είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά να μην εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας υποχρεώσεις" πρόσθεσε ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί ο διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς διένεξη που, όπως είπε, μας εμπόδισε να δούμε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων της χώρας που οδήγησαν στην κρίση. Κατηγόρησε επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έπαιξαν "άθλιο ρόλο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης".

"Είμαστε η μόνη χώρα που πάμε από μνημόνιο σε μνημόνιο. Απαιτείται θεσμικός εκσυγχρονισμός συμβατός με την ΕΕ και την οικονομική ορθοδοξία αν εξαιρέσουμε τους φόρους" σημείωσε ο κ. Καζάκος και πρόσθεσε ότι, "εάν ο νέος αναπτυξιακός νόμος κινείται με φορολογικά κίνητρα θα είναι άλμα γιατί θα μεταδώσει μήνυμα σταθερότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο κ. Καζάκος, εκτίμησε ότι, υπάρχουν τέσσερα σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τις τέσσερις που μπήκαν σε "μνημόνια" και παραμένει σε αυτό.

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, είναι "αμυντική" όπως την χαρακτήρισε, τήρηση των συμφωνιών με δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις αλλά και παράλληλη προσπάθεια να "διασωθούν πράγματα από το παρελθόν".

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την "διόρθωση του τρόπου εφαρμογής του Μνημονίου δηλαδή της οικονομικής πολιτικής εντός του πλαισίου που καθορίζει το μνημόνιο, και ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη".
Το τρίτο, "ρήξη με τους εταίρους έξοδος από την ευρωζώνη και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστροφή στη δραχμή και παράταση της κρίσης.

Το τέταρτο σενάριο είναι το μοντέλο του πρώτου εξαμήνου του 2015, παράταση της κρίσης με την Ελλάδα στην εντατική".
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο κ. Καζάκος υποστήριξε ότι, "χρειάζεται μια πιο γενναία αντιμετώπισή του, ενώ το χαρακτήρισε "μείζον θέμα" για την εθνική οικονομία.

"Πληρώνουμε το λογαριασμό του 2010", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, την εποχή εκείνη θα μπορούσε να γίνει η αναδιάρθρωσή του, με δεδομένο ότι αποτελούσε, μαζί με την υποτίμηση, που όπως είπε δεν μπορούσε να γίνει εντός ευρώ και την περιστολή των δημοσίων δαπανών, πάγια τακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από