Σε κέντρο του ποδοσφαιρικού κόσμου μετατρέπεται, εκ των γεγονότων, το Μάντσεστερ μετά την απόλυση του Λουίς φαν Γκάαλ από τη Γιουνάιτεντ και την αναμενόμενη αντικατάστασή του από τον Ζοζέ Μουρίνιο.

Ο Πορτογάλος θα συναντήσει στο μουντό και γκρίζο Μάντσεστερ την ποδοσφαιρική του Νέμεση, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος από τις επόμενες ημέρες θα ηγείται της Σίτι. Η αναβίωση της κόντρας τους κράτησε τον ποδοσφαιρικό κόσμο στα ακροδάκτυλα των ποδιών από το 2010 όταν ο Μουρίνιο ανέλαβε τη Ρεάλ μέχρι το 2012, οπότε ο Γκουαρντιόλα αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ανέβηκε η παράσταση, το σενάριο της οποίας είχε γραφτεί και δημοσιευτεί τους προηγούμενους μήνες.

Ο Φαν Γκάαλ κλήθηκε στο προπονητικό κέντρο της Γιουνάιτεντ, στο Κάρινγκτον όπου ενημερώθηκε πως δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία του με τους Κόκκινους Διαβόλους. Ο Ολλανδός φέρεται ότι εξερράγη γιατί θεωρούσε πως η παρουσία του στο Ολντ Τράφορντ ήταν δεδομένη και τον επόμενο χρόνο. Η σύζυγός του Τρους τον είχε ενημερώσει πάντως για το τι μέλλει γενέσθαι λίγα λεπτά μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου στο Γουέμπλεϊ, όταν διάβασε το ρεπορτάζ του BBC που ανέφερε πως ο Φαν Γκάαλ είναι «τελειωμένη υπόθεση» για τη Γιουνάιτεντ και αντικαταστάτης του θα είναι ο πρώην βοηθός του.

Η απόλυση του 64χρονου Ολλανδού δεν αποτελεί βεβαίως κεραυνό εν αιθρία, ενώ μετά τη διαρροή της στον Τύπο (η Γιουνάιτεντ δεν την έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα) στήθηκε πάρτι από τους οπαδούς της ομάδας στο twitter.

Μια κινεζική παροιμία λέει πως οι καλοί στρατηγοί δεν είναι ποτέ παρορμητικοί και οι καλοί ηγέτες δεν είναι ποτέ αλαζόνες. Ο Φαν Γκάαλ ήταν και τα δύο σε υπερθετικό βαθμό, με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη των παικτών του. Η στρατιωτική πειθαρχία που προσπαθούσε να εφαρμόσει, οι εμμονές του με κάποιους παίκτες, οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί προς αυτούς που έκαναν λάθη στα παιχνίδια, η ιδιαίτερη αντιμετώπιση που έδειχνε προς τον Σβαϊνστάιγκερ ο οποίος εμφανιζόταν σπάνια στο Κάρινγκτον μετά τον τραυματισμό του και οι ατελείωτες ώρες βιντεοθεραπείας, έφερναν τους παίκτες του σε κατάσταση πριν αυτοπυροβοληθούν.

Οταν ο Ρούνι τού συνέστησε να χαλαρώσει εκείνος άρχισε να στέλνει mail στους παίκτες, υπογραμμίζοντας –τι άλλο; –τα λάθη τους. Αντιλήφθηκε γρήγορα πως οι παίκτες δεν έμπαιναν στον κόπο να τα ανοίξουν με αποτέλεσμα να ζητήσει να τοποθετηθεί ειδικό ταγκ που θα τον ενημέρωνε πότε άνοιγαν οι ποδοσφαιριστές την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία.

Ο Φαν Γκάαλ λειτουργούσε σαν δικτάτορας, χάνοντας και τα τελευταία ερείσματα που είχε στα αποδυτήρια.

Αυτό που εντυπωσιάζει ωστόσο είναι η κίνηση των παικτών να εκφράσουν στους διοικούντες τον προβληματισμό τους για την επικείμενη πρόσληψη του Ζοζέ Μουρίνιο, καθώς θεωρούν πως ο Πορτογάλος θα ακολουθήσει πάνω – κάτω την ίδια πολιτική.

Ο Μουρίνιο αναμένεται στο Μάντσεστερ για να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο αξίας 100 εκατ. ευρώ. Ο άλλοτε Special One δεν αποδέχθηκε να μπει στο συμβόλαιο ειδικός όρος για τη συμπεριφορά του.

Προίκα ο Ιμπραΐμοβιτς

Προίκα 260 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς παίρνει ο Ζοζέ Μουρίνιο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ιμπρα έχει συμφωνήσει σε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με αμοιβή που θα αγγίζει τα 360.000 ευρώ την εβδομάδα. Η άφιξη του Σουηδού στο Μάντσεστερ έχει τη σημειολογία της, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον μεγάλο του εχθρό, τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Αλλοι παίκτες που βρίσκονται στην ατζέντα του Μουρίνιο είναι οι Στόουνς (Εβερτον), Ομπαμεγιάνγκ (Ντόρτμουντ) και Μοράτα (Γιουβέντους).

Αγνωστο παραμένει αν ο Γκιγκς θα αποδεχθεί την πρόταση του Μουρίνιο να γίνει βοηθός του ή θα επαληθευθούν τα ταμπλόιντ που αναφέρουν πως ο Ουαλός θα φύγει από το Ολντ Τράφορντ ύστερα από 28 χρόνια.