To ημερολόγιο έδειχνε 21 Νοεμβρίου 1916 όταν το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο της εποχής εκείνης και δίδυμο του «Τιτανικού», ο «Βρετανικός», βυθίστηκε χτυπώντας σε μία από τις 32 νάρκες που είχε ρίξει στο στενό της Κέας το γερμανικό ναρκοθετικό υποβρύχιο «U 73». Ο «Βρετανικός» των 50.000 τόνων που είχε μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χάθηκε μαζί με το πλήρωμα των 1.200 ατόμων, θύματα του υποβρυχίου που παρέσυρε στην καταστροφή 21 συνολικά πλοία και προκάλεσε ζημιά σε ακόμη τρία. Μία μόλις εβδομάδα νωρίτερα μια άλλη νάρκη του είχε χτυπήσει και βυθίσει το υπερωκεάνιο «Μπουρντιγκάλα», το επιταγμένο από το γαλλικό ναυτικό ατμόπλοιο που είχε μετατραπεί σε ελαφρύ καταδρομικό και κατευθυνόταν προς την Τολούζη μαζί με το πλήρωμά του.

Στον τόπο αυτών των δύο σημαντικών ναυαγίων θα επιστρέψει ο Πιερ-Ιβ Κουστό, γιος του Ζακ-Ιβ, ο οποίος ανακάλυψε τον «Βρετανικό» το 1975 και θα μιλήσει μεταξύ άλλων διακεκριμένων καλεσμένων στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου ο Δήμος Κέας και ο Σύλλογος Φίλων Κέας με στόχο να αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή πριν από 100 χρόνια και να συγκεντρωθούν χρήματα για τη θέσπιση της υποτροφίας Καρλ Σπένσερ που θα δίνεται σε αριστούχους μαθητές του Λυκείου Κέας στη μνήμη του δύτη της αποστολής του «National Geographic» που έχασε τη ζωή του το 2009 εξερευνώντας τον «Βρετανικό».

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Βασικότερος όλων των στόχων είναι ωστόσο η προώθηση της Κέας ως προορισμό καταδυτικού ενδιαφέροντος με τη δημιουργία πρότυπου αιγαιακού υποβρύχιου μουσείου, που θα επιτρέψει να γίνουν επισκέψιμα τα τρία διάσημα ναυάγια της περιοχής της Κέας, το «Πατρίς», το «Μπουρντιγκάλα» και ο «Βρετανικός» –ο οποίος θα προταθεί να κηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO –όπως αποκάλυψε η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι. Παράλληλα προωθείται η ιδέα τέσσερα από τα πέντε ναυάγια που υπάρχουν στην περιοχή της Μακρονήσου και χρονολογούνται από τα ελληνιστικά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια να αποτελέσουν τον πυρήνα υποβρύχιου μουσείου, καθώς υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο και εκκρεμεί να οριστεί ο φορέας διαχείρισης. Βήματα μπροστά και στο θέμα διαμόρφωσης καταδυτικών πάρκων στο Αιγαίο φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κάνει και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στην Κέα θα έχει έτοιμο προς παρουσίαση πιλοτικό πρόγραμμα σχετικά με τον καταδυτικό τουρισμό εκτιμώντας ότι «δεν πρέπει να μας φοβίζει η αξιοποίηση με κανόνες διότι είναι καλύτερη από το τίποτα που ισχύει σήμερα».

INFO

Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη βύθιση του «Βρετανικού» και του «Μπουρντιγκάλα» στην Κέα

από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου