Ο πολιτικός αναλυτής που το όνομά του έχει συνδεθεί για χρόνια με την GPO πλέον είναι σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απόφαση για κάτι τέτοιο ελήφθη σχεδόν νομοτελειακά καθώς, όπως λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ήταν η λογική συνέχεια μιας πολύ δημιουργικής συνεργασίας που ξεκίνησε στη φάση εκλογής νέου αρχηγού της ΝΔ. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο ίδιος ουδέποτε ανήκε ποτέ στον χώρο της Δεξιάς δεν προκάλεσε δυσκολίες. Ο πολιτικός ερευνητής λέει εξάλλου πως η διαχωριστική γραμμή στην Ελλάδα τού σήμερα δεν βρίσκεται μεταξύ Αριστεράς – Δεξιάς αλλά μεταξύ προοδευτικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων κόντρα στη συντήρηση και στο αποτυχημένο χθες.

Ακόμα και από άλλο μετερίζι πάντως ο Θεοδωρικάκος δεν σταματά να αναλύει και να αξιολογεί τα ευρήματα των μετρήσεων. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» υποστηρίζει ότι «η εξάντληση της τετραετίας είναι πραγματική κυβερνητική αυταπάτη και θα ήταν περιπέτεια για τη χώρα», ενώ επισημαίνει πως «όταν ο Πρωθυπουργός αποδίδει σε “αυταπάτες” τις κεντρικές πολιτικές του επιλογές, οφείλει να παραδίδει τη σκυτάλη στον επόμενο». Παράλληλα εξηγεί πώς ένας πολιτικός που προέρχεται από τζάκι και έχει αναλάβει πρώτη φορά υπουργός σε μνημονιακή κυβέρνηση, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να αποτελεί το «καινούργιο». «Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κατεστημένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το νέο. Είναι η αξιόπιστη επιλογή που μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να βγούμε από την κρίση και τα Μνημόνια» υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

Εξι χρόνια, τέσσερα Μνημόνια. Από ερευνητική άποψη πώς φαίνεται να αντιδρά η ελληνική κοινωνία;

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε κατάσταση απογοήτευσης, απαισιοδοξίας και σχεδόν εθνικής κατάθλιψης και αποτυχίας. Οι άνεργοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η μεσαία τάξη, ιδιαίτερα οι επαγγελματίες, βλέπει να γκρεμίζεται η ίδια η υπόστασή της από την υπερφορολόγηση που φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα. Στους χαμηλοσυνταξιούχους που ζούσαν με το ΕΚΑΣ κόβεται η ζωή κυριολεκτικά. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οδηγούνται σε νέες μειώσεις αποδοχών μέσω των μεταβολών στη φορολογία. Η υγιής επιχειρηματικότητα πλήττεται βάναυσα. Πληρώνουμε ακριβά τους μαθητευόμενους μάγους. Εκείνους με τη σκληρή αντιμνημονιακή ρητορική τού χθες και το σκληρό αέναο Μνημόνιο που φέρνουν σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η αντίθεση Μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι ουσιαστικά επίπλαστη. Ο δρόμος εξόδου από την κρίση περνά από τη συνεννόηση με τους δανειστές, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνουν στη χώρα μας. Αλλά αυτά απαιτούν αξιόπιστη κυβέρνηση κι ένα συνολικό σχέδιο. Ο,τι δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση. Αυτό οδήγησε τους δανειστές σε πολύ σκληρές απαιτήσεις και η κυβέρνηση συνθηκολόγησε προωθώντας πολιτικές που στραγγαλίζουν την οικονομία. Είναι μέτρα ταυτόχρονα σκληρά για τους πολίτες και αναποτελεσματικά για τη χώρα.

Πώς διαμορφώνεται η σχέση του εκλογικού σώματος με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη στροφή του υπέρ των Μνημονίων; Οι «αυταπάτες» έχουν πολιτικό κόστος;

Η εικόνα του Πρωθυπουργού έχει δεχθεί ήδη πολύ μεγάλο πλήγμα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μετρήσεις που έχουν δημοσιευτεί όπως π.χ. της Public Issue για την «Αυγή», που έδειξε τον κ. Τσίπρα στην έκτη θέση δημοφιλίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Αυτό δεν έχει συμβεί ξανά για εν ενεργεία πρωθυπουργό της χώρας. Η αναξιοπιστία και τα ψέματα πληρώνονται.

Η εξήγηση περί «αυταπάτης» δεν μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση. Οταν ο Πρωθυπουργός αποδίδει σε «αυταπάτες» τις κεντρικές πολιτικές του επιλογές, οφείλει να παραδίδει τη σκυτάλη στον επόμενο.

Μήπως το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές αποδείχθηκε πρόωρο;

Οχι μόνο δεν ήταν πρόωρο το αίτημα για εκλογές, αλλά ήταν και είναι αναγκαίο. Οι εκλογές είναι απαραίτητες όχι για τη ΝΔ που τις ζητά, αλλά για την Ελλάδα. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από δουλειές, από επενδύσεις, από ανάπτυξη, από μικρότερη και σταθερή φορολογία, από αξιοπιστία απέναντι σε όλους. Αυτά δεν τα περιέχει αυτή η συμφωνία, το ακριβώς αντίθετο, ενώ υπάρχουν και διατάξεις που πρέπει να βασανίζουν με τύψεις 99 χρόνια ορισμένους που θα την ψηφίσουν. Ορισμένα θετικά στοιχεία αναδιαρθρώσεων δεν μπορεί να τα υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Οσο περισσότερο μένει στην εξουσία τόσο το χειρότερο. Αν ο Μητσοτάκης καθοδηγούνταν από ιδιοτέλεια, θα ανέμενε απλώς την τεράστια φθορά της κυβέρνησης και το αναπόδραστο τέλος της. Αλλά αυτό δεν θα ήταν υπεύθυνο για τη χώρα.

Θα ολοκληρώσει την τετραετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση τη φέρνουν σε αντίθεση με το σύνολο της κοινωνίας. Θα οξύνουν τα κοινωνικά προβλήματα, θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραοικονομίας και στη μείωση των κρατικών εσόδων. Η αξιολόγηση ασφαλώς έπρεπε και πρέπει να κλείσει, αλλά όχι με αυτόν τον λαθεμένο τρόπο. Ορισμένες θετικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται δεν μπορεί να υλοποιηθούν από αυτή την κυβέρνηση. Επομένως τα αδιέξοδα θα πολλαπλασιάζονται. Η εξάντληση της τετραετίας είναι πραγματική κυβερνητική αυταπάτη και θα ήταν περιπέτεια για τη χώρα.

Θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την αριθμητική πορεία του ΠΑΣΟΚ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την αντιφατική δυσυπόστατη στρατηγική του. Είναι σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένος στους πολίτες που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα η αντιμνημονιακή ρητορεία του είναι παντελώς στον αέρα. Γι’ αυτό είναι καταδικασμένος σε συνεχή πολιτική συρρίκνωση. Οσο περνάει ο χρόνος, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα για την επιρροή της σημερινής κυβέρνησης.

Πιστεύετε ότι θα πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή κόμματα, λεγόμενα και αντιμνημονιακά, όπως η ΛΑΕ και η Πλεύση Ελευθερίας;

Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις. Σημαντικό τμήμα πρώην ψηφοφόρων του κινείται προς άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο τα αντιμνημονιακά κόμματα ασφαλώς έχουν δυνατότητες προσέλκυσης μερίδας απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως η είσοδός τους στη Βουλή είναι πιθανή. Αυτό όμως εξαρτάται και από τον χρόνο των εκλογών. Είναι αξιοσημείωτη επίσης και η ενίσχυση του ΚΚΕ από ψηφοφόρους του που επανέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ποια κόμματα παρατηρείται «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον πολύ ισχυρό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό γιατί η πλειοψηφία συνειδητοποιεί ότι είναι η ρεαλιστική αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη σημερινή κατηφόρα της χώρας. Αυτό μετατρέπει τη ΝΔ σε ισχυρό πόλο έλξης για όλους τους πολυάριθμους δυσαρεστημένους πολίτες, ανεξάρτητα από το τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές ή ποια είναι η ιδεολογική τους αφετηρία. Η τάση αυτή ενισχύεται από την ιδιαίτερα αναβαθμισμένη εικόνα του προέδρου της ΝΔ. Οι πολίτες του μέτρου και της λογικής που θέλουν να μπει τέλος στη φτωχοποίηση, που επιθυμούν την κανονικότητα στη χώρα, μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη με δικαιώματα και δυνατότητες για όλους και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές, στρέφονται προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς βλέπετε τον πρόεδρο της ΝΔ σχεδόν πέντε μήνες μετά τη νίκη του;

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξελέγη, με την καθοριστική ψήφο της ίδιας της κοινωνίας, που αγκάλιασε αυτήν τη διαδικασία. Κερδίζει τους πολίτες, γιατί υπερβαίνει τα παραδοσιακά όρια του κόμματός του. Ξαναέβαλε στον πολιτικό στίβο την αξία των ιδεών. Ελευθερία, αλληλεγγύη, αξιοκρατία, αξιοπρέπεια, αριστεία μιλάνε στον νου και στην καρδιά των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προελεύσεις και τις οικονομικές, κοινωνικές ταυτότητες. Ταυτόχρονα με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη μεθοδικότητά του πείθει ότι είναι η πρόταση του αύριο. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κατεστημένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το νέο. Είναι η αξιόπιστη επιλογή που μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να βγούμε από την κρίση και τα Μνημόνια. Γι’ αυτό προτεραιότητά του είναι οι νέοι, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι παραγωγικές δυνάμεις και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Ολοι όσοι αξίζει να συμμετέχουν στη Συμφωνία Αλήθειας που τους έχει προτείνει.

Μπορεί να κρατήσει το εσωτερικό της ΝΔ ενωμένο, δεδομένου ότι ιδεολογικά είναι εντόνως πολυτασικό;

Η ΝΔ είναι η μεγάλη και πολυσυλλεκτική παράταξη της Κεντροδεξιάς, με ισχυρές κοινωνικές αναφορές, όπως αποδείχθηκε σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρώπη. Στην κατάσταση που περιέρχεται η χώρα, θα γίνει εκ των πραγμάτων πόλος έκφρασης όλων των Ελλήνων. Οδηγούμαστε σε μια νέα μεταπολίτευση πηγαίνοντας προς τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να μετατρέψει τη ΝΔ σε μια ανανεωμένη παράταξη αναγέννησης της Ελλάδας, ενότητας των Ελλήνων. Η ενότητα της ΝΔ είναι εγγυημένη από τον αρχηγό της, από τον κόσμο της, από τη δημοκρατική λειτουργία της, από την προοπτική της. Το Συνέδριό της με τη διευρυμένη και δημιουργική συμμετοχή στελεχών της κοινωνίας, της εργασίας, της επιστήμης δείχνει ότι είναι σε τροχιά ενότητας και ανανέωσης.

Υπάρχουν αντισυστημικές τάσεις μέσα στην κοινωνία;

Η απογοήτευση σημαντικής μερίδας πολιτών από το σύστημα εκφράζεται κυρίως με την αποχή. Πληρώσαμε ακριβά ως χώρα και ως κοινωνία τους «θαυματοποιούς» και δεν αντέχουμε άλλους. Γι’ αυτό υπογράμμισα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και σε αυτόν τον χώρο πλεονέκτημα λόγω της αξιοπιστίας του, που τον καθιστά διαφορετικό. Μην ξεχνάτε ότι εξελέγη πρόεδρος κόντρα σε όλα τα επικοινωνιακά συστήματα.

Πώς πήρατε την απόφαση να αναλάβετε σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Είναι η λογική συνέχεια μιας πολύ δημιουργικής συνεργασίας. Ξεκίνησε σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, όταν πολλοί υποτίμησαν τη δυναμική και τις δυνατότητες του σημερινού προέδρου της ΝΔ. Αλλά είναι επίσης και η θετική ανταπόκριση σε μια πρόκληση που αφορά την επανεκκίνηση που χρειάζεται η χώρα, όπως όλοι αναγνωρίζουν. Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να εκπλαγείτε αλλά θα δείτε πολλές χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, με τελείως διαφορετική πορεία στη ζωή, να ενώνουν τις δυνάμεις τους, να σηκώνονται από τον καναπέ και να συντρέχουν ο καθένας με τις δυνάμεις του.

Είναι εύκολη μια τέτοια συνεργασία για κάποιον που δεν ανήκε ποτέ στον χώρο της Δεξιάς;

Είναι συνάντηση από διαφορετικές αφετηρίες, βασισμένη στην ισχυρή συναντίληψη στον χώρο των ιδεών που εκφράζουν τους δημιουργικούς Ελληνες. Η διαχωριστική γραμμή στην Ελλάδα του σήμερα δεν βρίσκεται μεταξύ Αριστεράς – Δεξιάς αλλά μεταξύ προοδευτικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αξίζει να υποστηρίξουμε και της συντήρησης, του αποτυχημένου χθες. Το ποιος υπηρετεί ποια πλευρά αυτού του διπόλου κρίνεται στην πράξη. Κι αυτή είναι η εσωτερική και συλλογική μας αλήθεια.