Στον πόλεμο των φόρων, οι γραμμές άμυνας για τους πολίτες είναι πεπερασμένες. Σε διασταυρούμενα πυρά άμεσων και έμμεσων φόρων 3,6 δισ. ευρώ, απλά ανύπαρκτες. Οκτώ εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν παραπάνω φόρους. Αλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Ολοι θα επιβαρυνθούν. Εκτός αν σταματήσουν να καταναλώνουν, σταματήσουν να δουλεύουν και να παράγουν ή καλυφθούν από τον μανδύα της φοροδιαφυγής.

Η διεύρυνση της υπερφορολόγησης, κατά τους ειδικούς, θα επιφέρει νέο πλήγμα στα έσοδα, λαβώνοντας και τις προσπάθειες επανόδου στην ανάπτυξη, με τον κόφτη μισθών και συντάξεων αυτή τη φορά να καραδοκεί. Ενας νέος φαύλος κύκλος προβάλλει απειλητικά. Η καταιγίδα των πυρών εκδηλώθηκε πρώτα στο πεδίο της άμεσης φορολογίας. Το μαχαίρι στο αφορολόγητο έβαλε στο κάδρο των επιβαρύνσεων τη γενιά των 700 ευρώ. Μετά ήρθε ο ΕΝΦΙΑ με επιβαρύνσεις έως και 325%. Αυξήσεις έμμεσων φόρων σε ό,τι πωλείται. Εφεύρεση νέων φόρων. Ο λογαριασμός κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται, αλλά σε αυτόν τον ορυμαγδό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε στη Βουλή ότι η επιβάρυνση για μια μέση οικογένεια από τις νέες αυξήσεις των έμμεσων φόρων είναι 7 ευρώ τον μήνα. Θαύμα!

ΕΝΦΙΑ

Πιο ακριβό το μάρμαρο για τους ιδιοκτήτες

Το αφήγημα του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε από την κυβέρνηση προεκλογικά, με τη γνωστή ρητορεία της επικείμενης άμεσης κατάργησης.

Παραμονές των πρώτων εκλογών που έφεραν στη διακυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του είχαν φτάσει στο σημείο να τάζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 δεν θα πληρωθεί. Αυτή η αυταπάτη έληξε νωρίς. Μετεκλογικά, όμως, ήρθε η επόμενη. «Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν πιο δίκαιο φόρο, με αφορολόγητο και μεταφορά των βαρών στους έχοντες» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.

Αντ’ αυτού ήρθε μείωση του αφορολογήτου για τον συμπληρωματικό φόρο, από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, με αύξηση των επιβαρύνσεων έως και κατά 325%, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων έως και κατά 25%, επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, ακόμα και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων, κατάργηση της έκπτωσης 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Οι παγίδες αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων στήθηκαν στο στρατηγείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Η λογική που φαίνεται να διέπει τη φορολογική πολιτική – η οποία πλέον έχει μετακομίσει από την Καραγεώργη Σερβίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – είναι μικρά αλλά πολλαπλά χτυπήματα: 90 εκατομμύρια ευρώ από τα νέα τέλη στη σταθερή τηλεφωνία και τη συνδρομητική τηλεόραση, 74 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα, 84 εκατ. ευρώ από τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, 255 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ μόνο για τους επόμενους έξι μήνες.

Για τον ΕΝΦΙΑ στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία συνοδεύει κάθε νομοσχέδιο στη Βουλή εκτιμώντας τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των παρεμβάσεων, κουβέντα. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά.

Ατύπως κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο θα οδηγήσουν σε βεβαίωση φόρων 3.279.062.977 ευρώ, ώστε με εισπραξιμότητα 81% να μπουν στο ταμείο 2.656.041.011 ευρώ. Στέλεχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων εκτιμά ότι ο λογαριασμός θα αγγίξει ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ.

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει τις πόρτες των φορολογουμένων τον Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο. Οι αυξήσεις δεν θα είναι ανεπαίσθητες,

Για έναν φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία 300.000 ευρώ, μέχρι πέρυσι ο συμπληρωματικός φόρος ήταν άγνωστη έννοια. Φέτος απαιτεί 125 ευρώ έξτρα φόρου.

Για ιδιοκτήτη οικοπέδου 500 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία οικοπέδου 1.600 ευρώ (διαμορφώνεται στη βάση των αντικειμενικών αξιών αλλά με συνυπολογισμό πολλών άλλων συντελεστών) ο ΕΝΦΙΑ κάνει άλμα από τα 1.500 στα 1.850 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος το οποίο παραμένει ξενοίκιαστο και πέρυσι επιβαρύνθηκε με ΕΝΦΙΑ 420 ευρώ φέτος θα κληθεί να πληρώσει 525 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα μειώσουν ελάχιστα τον βασικό φόρο για τα σπίτια. Επειδή ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται με βάση ζώνες αντικειμενικών αξιών, πολλές από τις μειώσεις χάνονται.

Καύσιμα

Τρύπα στην τσέπη, παράθυρο στο λαθρεμπόριο

«Αν ήμουν λαθρέμπορος, σήμερα θα άνοιγα σαμπάνιες». Η φράση ανήκει σε παράγοντα της αγοράς βενζινοπωλών σχολιάζοντας διατάξεις του νομοσχεδίου. Εξηγεί ότι για πρώτη φορά διάταξη τελωνειακού χαρακτήρα, όπως αυτή της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, προβλέπεται να εφαρμοστεί έξι μήνες μετά την ψήφισή της. Οι τιμές των καυσίμων θα επιβαρυνθούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Γνωρίζουν όλοι από σήμερα,ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης θα είναι 330 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αυξηθεί στα 410 ευρώ. Ευκαιρία αποθεματοποίησης με τον μειωμένο φόρο και πώλησης με τον αυξημένο.

Η δεύτερη επισήμανση του ειδικού αφορά τη μεγάλη ψαλίδα στον ΕΦΚ στο υγραέριο. Για το υγραέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 330 στα 430 ευρώ. Στο βιομηχανικό υγραέριο – το οποίο είναι το ίδιο ως προς τη σύνθεσή του με το κίνησης – ο φόρος παραμένει στα 70 ευρώ. Μια νέα αγορά λαθρεμπορίου μόλις δημιουργείται. Οι πιθανότητες είσπραξης 500 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις φόρων στα καύσιμα περιορίζονται. Οι καταναλωτές όμως θα επιβαρυνθούν με καπέλο 6 λεπτών το λίτρο στην τιμή της βενζίνης, 11 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, 5 λεπτών στο πετρέλαιο θέρμανσης και 6 λεπτών στο υγραέριο κίνησης.

ΠΟΤΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, ΚΑΦΕΣ

Η Εφορία τιμωρεί τα μικρά μας πάθη

Από τον καφέ έως την μπίρα, το τσιγάρο ή ακόμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η ψήφιση του νομοσχεδίου στρώνει τον δρόμο για επιβαρύνσεις στις λιανικές τιμές. Στον καφέ, οι αρχικές σκέψεις αφορούσαν επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά τις εισαγωγές. Εγκαταλείφθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι δεν επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία και έτσι η κυβέρνηση γλίτωσε από μια ακόμα γκάφα. Οι καταναλωτές όμως δεν γλιτώνουν από τις επιβαρύνσεις έως και 20% στις τιμές πώλησης του καφέ, διότι βρέθηκε η λύση της επιβολής φόρου εισαγωγών. Νέου φόρου από τον οποίο προβλέπονται έσοδα 84 εκατ. ευρώ μαζί με το εύρημα της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων (επιβάρυνση 10 λεπτά του ευρώ ανά ml). Οι επιβαρύνσεις σε καφέ και ηλεκτρονικό τσιγάρο έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2017. Για τα τσιγάρα, οι αυξήσεις στους φόρους μεταφράζονται σε επιβάρυνση από μισό έως ένα ευρώ ανά πακέτο από την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ για τα στριφτά η αύξηση του φόρου (από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό) μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού.

Για τα μικρά μας πάθη ή τις μικρές ανάσες διακοπών σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, προσθέστε από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ημερήσια επιβάρυνση έως και 4 ευρώ, διότι ο φόρος διαμονής βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν.

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤV, ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ

Πολυτέλεια, εικόνα και επικοινωνία

Στην κινητή τηλεφωνία είχε ήδη καθιερωθεί φοροεπιβάρυνση με τη μορφή τέλους υπέρ του Δημοσίου. Ετσι η κυβέρνηση άρχισε την αναζήτηση πρόσθετων εσόδων στις υπόλοιπες μορφές επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Επεσαν στο τραπέζι προτάσεις για πρόσθετη αύξηση των τελών στα κινητά, αντικαταστάθηκαν από την επιβολή τέλους στα σταθερά. Προτάθηκε η επιβολή φόρου στο Internet, διέρρευσε από κυβερνητικές πηγές ότι το Διαδίκτυο μένει στο απυρόβλητο, τελικά όμως πέρασε κανονικά η επιβάρυνση στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Διά της πλαγίας. Από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (εντός παρενθέσεως το νομοσχέδιο επεξηγεί «Internet» για να μην υπάρχουν παρανοήσεις) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης προ ΦΠΑ.

Νωρίτερα, από τη 1η Ιουνίου 2016 μπαίνει στη ζωή των καταναλωτών και το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης κάνοντας πρεμιέρα μαζί με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Οι λογαριασμοί θα επιβαρυνθούν με 10% στο οποίο θα προστεθεί και ο ΦΠΑ. Η επιβολή τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης μαζί με το τέλος σταθερής τηλεφωνίας προβλέπεται να αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 90 εκατ. ευρώ. Σε έναν μηνιαίο λογαριασμό 50 ευρώ υπολογίστε επιβάρυνση 5 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Αυτοκίνητα

Γκαζώνουν οι επιβαρύνσεις με τους ρύπους

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 30 εκατ. ευρώ, σε δύο συμπεράσματα μπορεί να οδηγηθεί σε πρώτη ανάγνωση.

Είτε ότι στην αγορά αυτοκινήτων προβλέπεται να πέσει μαρασμός μετά το τέλος των κινήτρων απόσυρσης είτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών θα στριμωχτεί σε φτηνά αυτοκίνητα με λιανική τιμή έως 14.000 ευρώ, όπου τα νέα τέλη ταξινόμησης θα είναι έως και 400-500 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που θα επανέρχονταν – χωρίς το κίνητρο απόσυρσης – αν δεν υπήρχαν οι αλλαγές. Διότι για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων πάνω από 20.000 – 25.000 ευρώ, τα νέα τέλη ταξινόμησης θα είναι έως και διπλάσια.

Παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου δεν κρύβουν ότι η τιμολογιακή πολιτική θα επαναπροσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες και προειδοποιεί ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η λιανική τιμή σε πολλά μοντέλα στριμωχτεί οριακά κάτω από τα 20.000 ευρώ. Η εξήγηση είναι απλή. Τα νέα τέλη ταξινόμησης είναι 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ, 8% για τη ζώνη λιανικής 14.001 – 17.000 ευρώ, 16% για λιανική από 17.001 ώς 20.000 ευρώ και στη συνέχεια κάνει άλμα στο 24% και 32% (για ΙΧ με λιανική άνω των 25.000 ευρώ).

Τα τέλη που προκύπτουν αυξομειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνονται τέλη ταξινόμησης και στα υβριδικά.