Δεκαπέντε χρόνια μετά την κασετίνα και το ποντίκι, η ζαχαροπλαστική μάς έφερε μιλφέιγ και τιραμισού. Τριάντα χρόνια αργότερα η νέα τάση είναι οι «ζωντανές» πάστες

Μπήκα για τσουρέκι και βγήκα φορτωµένος. Το βλέµµα µου δεν µπορούσε να συγκεντρωθεί σε µία πάστα. Από την οµορφιά µε είχε πιάσει ζάλη. Είχα σκύψει στο ψυγείο – βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου La Maison (Δηµοσθένους 147, Καλλιθέα, τηλ. 216-700.6518) κι ήθελα να πάρω ένα κουτάλι και να τις φάω όλες. Οχι να τελειώνω τη µία και να ξεκινάω την άλλη. Αλλά να ανακατέψω στο στόµα µου όλες τις γεύσεις. Τα φρέσκα τροπικά φρούτα. Να σπάσω την τραγανή λεπτή στρώση σοκολάτας που είχαν κάποιες από πάνω. Να σκίσω µε το κουταλάκι τα τραγανά φύλλα του αναδοµηµένου µιλφέιγ. Να γλείψω τη γυαλιστερή αλµυρή καραµέλα. Να δαγκώσω τα καραµελωµένα φουντούκια. Να καταπιώ σιγά σιγά την κρέµα. Και το έκανα.

Οχι μπροστά σε όλο τον κόσμο. Πήρα ένα μεγάλο κουτί με περίπου δέκα διαφορετικές πάστες στο σπίτι. Κι ένα τσουρέκι. Οταν άνοιξα το κουτί και πήρα το κουτάλι, έπαθα το δεύτερο σοκ: οι πάστες ήταν ακόμη πιο νόστιμες από ό,τι φανταζόμουν. Επιπλέον δεν ήταν τόσο γλυκές ώστε να σε λιγώνουν.

Ετσι έφαγα δέκα σε δύο ημέρες. Δαγκωνιά και ενδορφίνες. Να εκκρίνω τόσες ορμόνες ευτυχίας με γλυκό είχε να μου συμβεί πάρα πολλά χρόνια. Οπως επίσης να πέσω και με τα μούτρα στα γλυκά. Γενικά τα αποφεύγω, εκτός κι αν είναι εξαιρετικά. «Στα γλυκά μου χρησιμοποιώ αποκλειστικώς φρέσκα φρούτα, πουθενά κομπόστα, ούτε στα τροπικά φρούτα», μου εξηγεί ο δημιουργός τους Θανάσης Τσαγκλιώτης.

Με τιμές από 2,60 έως 3 ευρώ την πάστα, υπάρχουν επιλογές όπως σφαίρα λευκής σοκολάτας με τριαντάφυλλο και βατόμουρο, πανακότα με καρύδα, μάγκο και λάιμ, μιλφέιγ με πραλίνα, καραμέλα και toffee, συγκλονιστική καραμελωμένη λευκή σοκολάτα με χαβιάρι από passion fruit κ.ά.

Για να συμπληρώσω την γκάµα των γλυκών µου συναισθηµάτων, επισκέφθηκα ακόµη δέκα ζαχαροπλαστεία. Εις µάτην. Ευτυχώς έναν δεύτερο «έρωτα» τον βρήκα ύστερα από πολλές προσπάθειες στην Κηφισιά και στα χέρια του Διονύση Αλέρτα. Στο ζαχαροπλαστείο Criollo (Ελαιών 34, Νέα Κηφισιά, τηλ. 210 8073967) οι πάστες είναι µαγεία! Δεν χρειάζεται να σου περιγράψουν τη γεύση τους. Δαγκώνεις και τα φρέσκα φρούτα εκτινάσσονται στον ουρανίσκο σου.

Γνωρίζεις ακριβώς τι έχεις βάλει στο στόµα και µε κλειστά µάτια. «Μην τη φάτε κρύα. Αφήστε την πάστα σε θερµοκρασία δωµατίου. Τότε οι γεύσεις και τα αρώµατα από τα φρέσκα φρούτα και τη σοκολάτα θα γίνουν ακόµα πιο έντονες» διευκρινίζει. Και όντως. Με αυτό τον τρόπο οι γεύσεις γίνονται ακόµα πιο έντονες, συγκεντρωµένες και επιπλέον παραµένουν για ώρα πάνω στη γλώσσα σαν να σου έχουν κάνει γευστικό τατουάζ. Δοκίµασα τρεις πάστες επί τόπου και πήρα και µια ντουζίνα για το σπίτι. Οι περισσότερες πάστες κοστίζουν µόλις 3,5 ευρώ – γίνονται και παραγγελίες online.