Φωτογραφίες με όργανα που έχουν υποστεί βλάβες από τον καπνό όπως χαλασμένα δόντια, ανθρώπινα μέλη σε σήψη, πνεύμονες με καρκίνο, νεκρούς, παιδιά με μάσκες οξυγόνου κ.ά. περιλαμβάνουν τα νέα πακέτα τσιγάρων. Με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας την 20 Μαΐου τα νέα πακέτα αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. Η φωτογραφία με την προειδοποίηση για τις συνέπειες του καπνίσματος θα καλύπτουν το 65% του πακέτου.

«Σε όποια χώρα κι αν εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο, υπήρξαν σαφή αποτελέσματα στη μείωση του καπνίσματος ιδίως στα νέα παιδιά. Κι αυτό διότι μετατρέπουν το κάπνισμα μία μη συμπαθητική και ελκυστική διαδικασία. Γι’ αυτό και κρίθηκαν αναγκαία από την ΕΕ και συμπεριλήφθηκαν στην κοινοτική οδηγία την οποία εφαρμόζει και η Ελλάδα υποχρεωτικά», εξηγεί στα ΝΕΑ ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και πρόεδρος τη επιστημονικής επιτροπής του European Network of Smoking Prevention.

Ωστόσο, ο ειδικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ξεκαθαρίζει πώς εάν η πολιτεία δεν εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, εγκυμονούν περισσότεροι κίνδυνοι από τα οφέλη που αναμένονται από τα νέα πακέτα τσιγάρων.

«Υπάρχουν δύο σημαντικά σκέλη που πρέπει να εφαρμοστούν για να λειτουργήσει εύρυθμα το μέτρο. Το πρώτο είναι το παθητικό κάπνισμα και η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Το δεύτερο είναι το παραεμπόριο που είναι μεγάλο πρόβλημα για το κάπνισμα στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι εκτός του ότι φέρνει στην κυκλοφορία ένα προϊόν που δεν έχει ελεγχθεί από πουθενά, αποτελεί δημόσιο κίνδυνο καθώς κρατάει την τιμή χαμηλή και διευκολύνει τους καπνιστές να συνεχίσουν. Επιπλέον, τα τσιγάρα του παραεμπορίου δεν θα έχουν αυτές τις εικόνες. Η επικύρωση του σχετικού πρωτοκόλλου και η εφαρμογή του είναι μεγάλη και άμεση ανάγκη», τονίζει ο κ. Mπεχράκης.

Ειδικοί συνιστούν πάντως σε γονείς που επιμένουν να καπνίζουν να μην τοποθετούν ποτέ τα πακέτα σε σημεία που μπορούν να τα δουν τα παιδιά τους, ή να τα τοποθετούν σε ειδικές θήκες.