Με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» και με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 99 ετών, ιδρύεται το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο δεν θα ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί στο σύνολό του από το Δημόσιο, που θα είναι και ο μοναδικός μέτοχος.

Σκοπός του νέου Ταμείου, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, θα είναι η διαχείριση και αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που θα μεταβιβαστούν σε αυτό, προκειμένου να: (α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και (β) συμβάλει στην απομείωση του χρέους.

Στο νέο Ταμείο, σημαίνοντα ρόλο θα έχει το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο. Τα τρία μέλη του θα επιλέγονται από την κυβέρνηση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ενεργούν από κοινού, και τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, θα επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών. Η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου θα είναι 5ετής και αυτό θα αποφασίζει, μεταξύ άλλων, και για την εκλογή και τον διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Για να υπάρχει απαρτία στις συνεδριάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον 4 μέλη του, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον 4 μελών.

Στο νέο υπερταμείο περνούν, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)- δηλαδή οι συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες- η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), και η νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα αφορά στις συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει θέσει σε διαδικασία, ενώ ιδιαίτερο ρόλο αποκτά η ΕΤΑΔ, σκοπός της οποίας θα είναι να αξιοποιεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με κάθε πρόσφορο μέσο, τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στην κυριότητά της, τα περιουσιακά στοιχεία την διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει από άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και από δημόσιες επιχειρήσεις το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το Δημόσιο. Στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζονται αυτομάτως η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο, με τις εξής εξαιρέσεις:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β. Περιοχές Ramsar,

γ. Περιοχές Natura,

δ. Αρχαιολογικοί χώροι, και

ε. Αμιγώς δασικές εκτάσεις.

Επίσης, στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζεται και η κυριότητα και νομή επί όλων των ακίνητων του ΤΑΙΠΕΔ.

Οσον αφορά στην νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, σκοπός της θα είναι να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, την εταιρική συμμόρφωση, την εποπτεία και τη διαφάνεια των διαδικασιών, καθώς και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα με τις δημόσιες επιχειρήσεις μέρη.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των δημοσίων επιχειρήσεων, των οποίων οι μετοχές ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, στο σύνολό τους ή εν μέρει στην ΕΔΗΣ, εκλέγονται από τη συνέλευση των μετόχων τους, εκτός από ένα μέλος που θα προτείνεται προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Rosco.