Aλλαγές αναδρομικά, αφού αφορούν τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το 2016 , προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα, αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων καθώς και του συμπληρωματικού φόρου.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται σε νομικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ ενώ με το ισχύον καθεστώς επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπονται και αυξήσεις στους συντελεστές με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται στο 1,15% για ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ έναντι 1% σήμερα για περιουσία άνω του 1 εκατ ευρώ.

Μεταβολές επέρχονται και στους συντελεστές κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Ο φόρος για τα οικόπεδα αυξάνεται κατακόρυφα αφού επιβάλλονται νέοι αυξημένοι έως και 25% συντελεστές, οι οποίοι ξεκινούν από 0,0037 ανά τετραγωνικό για αξία έως 2 ευρώ ανά τετραγωνικό και φτάνουν τα 11,25 ευρώ από 9 ευρώ σήμερα για μοναδιαία αξία 5000 ευρώ ανά τετραγωνικό.