Με τον κόφτη να φτάνει στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας μετά τα μεσάνυχτα και μια καταιγίδα αυξήσεων σε έμμεσους φόρους, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα των 1,8 δισ. ευρώ και αναδρομικές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων αλλά και οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ θα σηκώσουν τα μεγαλύτερα βάρη από τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος όχι μόνο δεν καταργείται αλλά γίνεται ακόμα πιο σκληρός.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκαλύπτει πόσος θα είναι ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Με σαφήνεια όμως φωτογραφίζει μέσω των νέων διατάξεων οι οποίες έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 ποιοι θα πληρώσουν τα νέα βάρη.
Ο κύριος φόρος για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων αυξάνεται έως και κατά 25% με την επιβολή νέων συντελεστών ενώ μειώνεται από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 το αφορολόγητο όριο για το καπέλο του συμπληρωματικού φόρου. Οι έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ θεωρούνται μεγαλοϊδιοκτήτες και θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστές από 0,1% έως και 1,15%. Από τον συμπληρωματικό φόρο δεν γλιτώνουν πλέον ούτε τα αγροτεμάχια ενώ χαράτσι έρχεται και για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα επιχειρήσεων τα οποία έως σήμερα εξαιρούνταν από το φόρο.
Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, η κυβέρνηση φέρνει τις αυξήσεις στον ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου για να εξασφαλίσει 255 εκατ. ευρώ φέτος και 437 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2017.
Η λίστα των επιβαρύνσεων είναι μεγάλη καθώς δρομολογούνται αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, μπίρα και τσιγάρα, επιβάλλονται νέοι φόροι στις εισαγωγές καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στη συνδρομητική τηλεόραση και την σταθερή τηλεφωνία ενώ από το 2018 επιβάλλεται και φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία.