Με αναλογία 1 πρόσληψης προς 4 αποχωρήσεις θα γίνουν οι προσλήψεις για το έτος 2017, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου. Η αναλογία θα αυξηθεί στη 1 πρόσληψη ανά 3 αποχωρήσεις για το 2018.

Για φέτος, όπως είναι γνωστό, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να διατηρηθεί ο κανόνας της 1 πρόσληψης για 5 αποχωρήσεις, κάτι που δίνει τη δυνατότητα 6.500 προσλήψεων από προηγούμενα έτη.

Επίσης, το νομοσχέδιο:

– Θεσπίζει αυστηρότερες διατάξεις για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, καθώς και ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων.

Μεταξύ άλλων, στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης πρέπει να αναφέρονται στο εξής η μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες, κινητά μεγάλης αξίας, δάνεια, οφειλές από πρόστιμα, ποινές ή φόρους.

Επίσης, ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες ελέγχου μεταξύ των ελεγκτικών Αρχών, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Οσοι καθυστερούν να υποβάλουν δήλωση επιβαρύνονται με απλό διοικητικό πρόστιμο (150-400 ευρώ) όταν η καθυστέρηση είναι μικρή, έως έναν μήνα.

– Προβλέπει τη σύσταση θέσεων διοικητικών γραμματέων, αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων υπουργείων που υπάγονται σε κάθε αναπληρωτή υπουργό καθώς και τομεακών γραμματέων και ειδικών τομεακών γραμματέων ως προϊσταμένων των Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών και Ενιαίων Διοικητικών Τομέων.

– Συνιστά Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, με 52 θέσεις προσωπικού.