Το δεύτερο νομοθετικό πακέτο της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται ότι δοκιμάζει περισσότερο τη συνοχή του αντιπολιτευτικού τόξου παρά την κυβερνητική πλειοψηφία. Η προοπτική οι νέες ρυθμίσεις να εγκριθούν από περισσότερους από τους 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, ιδίως ως προς το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα των κόκκινων δανείων, προκαλεί αναταράξεις και ρωγμές στο τρίγωνο που συγκροτούσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο πακέτο με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να κινηθούν σε διαφορετική κατεύθυνση το βράδυ της Κυριακής καθώς στη ΝΔ ζυγίζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν ορισμένες διατάξεις με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) καταλήγει στην καταψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στο σύνολό του. Σε γραμμή συνολικής καταψήφισης προσανατολιζόταν αρχικά να κινηθεί και Το Ποτάμι, αλλά πλέον δεν αποκλείεται να εναρμονιστεί με τη στάση της ΝΔ στην περίπτωση που η Λεωφόρος Συγγρού αποφασίσει τελικά να εκπέμψει συναινετικό σήμα για ορισμένα πεδία του κυβερνητικού σχεδίου.
  
ΚΑΡΦΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Την ίδια ώρα, σε έναν αντιπολιτευτικό εμφύλιο εμφανίζεται να επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε σχεδόν να τρολάρει τη ΝΔ για τα συναινετικά μηνύματά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του γαλάζιου επιτελείου και αρκετών γαλάζιων βουλευτών. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήριζαν «σχιζοφρενική» τη στάση της κυβέρνησης καθώς συγκρούεται με τις πρόσφατες παρακλήσεις της για ευρύτερη στήριξη των μέτρων, ενώ την απέδιδαν σε μια κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργηθούν εντάσεις στον αντιπολιτευτικό χώρο.
Η γραμμή πλεύσης της ΝΔ αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, στην οποία θα εξεταστεί λεπτομερώς το νομοθετικό πακέτο. Κομματικές πηγές μάλιστα δεν απέκλειαν να ακολουθήσει και συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την επικύρωση μιας απόφασης που θα περιλαμβάνει και στήριξη ορισμένων μέτρων, αν και έως χθες το βράδυ η κομματική ηγεσία δεν προέκρινε τη σύγκληση της ΚΟ. Μια αλλαγή σχεδιασμού είναι προφανές ότι θα συνδεθεί με αντιδράσεις και πιέσεις από ομάδα βουλευτών, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση διαφορετικό δρόμο στη Βουλή από εκείνον που ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα - με την εν συνόλω καταψήφιση, δηλαδή, του πρώτου πακέτου.   
Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική μιας προσέγγισης με την κυβέρνηση αναδείχθηκε από τα μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, αναφέροντας ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει κάθε νέο φόρο, αλλά θα στηρίξει «τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις» συνοδεύουν το δεύτερο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμάται ότι το μήνυμα Μητσοτάκη είχε ως αποδέκτες πρωτίστως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που πιέζουν ποικιλοτρόπως για ένα σκηνικό συναίνεσης στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Επιτελικά στελέχη του κόμματος εστιάζουν κυρίως στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, επικαλούμενα την ιδεολογική και πολιτική ατζέντα της ΝΔ, και σε δεύτερο επίπεδο στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια - για τα οποία στο παρασκήνιο καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις από βουλευτές και γαλάζια στελέχη.
Στο πεδίο αυτό επικεντρώθηκε και η δηκτική παρεμβολή του Μαξίμου, το οποίο μπροστά στο ενδεχόμενο υπερψήφισης των ρυθμίσεων κατηγόρησε τη ΝΔ ότι οι προηγούμενες καταγγελίες της για τα κόκκινα δάνεια «δεν ήταν τίποτα περισσότερο από θορυβώδες επικοινωνιακό θέατρο, προκειμένου να διαμορφωθεί στην κοινωνία κλίμα ανασφάλειας και κατατρομοκράτησης». Η Συγγρού περίπου απάντησε στην κυβέρνηση να μη βιάζεται να πανηγυρίσει κι έναν λόγο για «αποτυχία» και «συνθηκολόγηση» του Αλέξη Τσίπρα.
«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΕΚΑΝΙΚΙ». Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του θα καταψηφίσει το κυβερνητικό πακέτο, διαφωνώντας και με την πλήρη διοικητική αυτονομία του νέου υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Με την κίνηση αυτή είναι προφανές ότι η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να καταγραφεί ευκρινώς η απόστασή της από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία και προοπτική και κουράστηκα να λέω ότι δεν θα γίνουμε δεκανίκι της κυβέρνησης» διαμήνυσε χθες η Φώφη Γεννηματά (στον Βήμα 99,5).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από