Συναινετικό μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μπηχτές στη ΝΔ για τις εκλογές και εκσυγχρονισμό στα εργασιακά, δίχως όμως απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, είναι το πολλαπλό μήνυμα του ΣΕΒ στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση.

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το σήμα ότι γυρίζει σελίδα, ο ΣΕΒ στέλνει τα δικά του μηνύματα, λειαίνοντας τις γωνίες της κριτικής που ασκούσε όλο το προηγούμενο διάστημα για παλινωδίες και καθυστερήσεις, καθώς βλέπει την επόμενη ημέρα.

Τα μηνύματα στήριξης, έστω και με πολλούς αστερίσκους, που έστειλε χθες ο ΣΕΒ σε συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Θεόδωρου Φέσσα με αφορμή το βιομηχανικό συνέδριο που διοργανώνει ο σύνδεσμος στις 24 Μαΐου ήταν πολλά.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τη μέγιστη πολιτική συναίνεση ενώ άφησε αιχμές για το αίτημά της να επιμένει σε εκλογές. «Αν κάποιος βάζει συνεχώς βάρος ή εμπόδια σε μια χώρα που είναι έτοιμη να τρέξει και της δένει τα χέρια αυτό είναι ένα θέμα σημαντικό, αλλά δεν μπορούν να το λύσουν οι επιχειρηματίες. Η άσκηση της πολιτικής αφορά τους πολιτικούς» είπε χαρακτηριστικά ο Φέσσας. Ζήτησε τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση στα νέα μέτρα λέγοντας: «Θα ήταν ευχής έργον, και το λέμε ευθαρσώς αυτό, το νομοσχέδιο της Κυριακής να ψηφισθεί από όλους, να χαράξουν οι πολιτικοί μια κοινή πορεία, να υπάρξει μια νέα ευρεία συμφωνία».

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Για τους φόρους ο πρόεδρος του ΣΕΒ σχολίασε ότι «δεν είναι το μείγμα μέτρων που αποτρέπει τους επενδυτές, αλλά τα ελλείμματα. Αδικα ή παράλογα μέτρα θα αναθεωρηθούν όταν υπάρξει πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή». Ερμηνεύοντας τη φράση του θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στέλνει το μήνυμα πως οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, αφού σημασία έχει να αλλάξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα πράγματα, να μην υπάρχουν πια ελλείμματα και να βγαίνουν τα πλεονάσματα. Αρκεί φυσικά να δοθούν κάποια, όπως είπε, αναπτυξιακά αντίβαρα, όπως το φορολογικό πιστοποιητικό για τις επιχειρήσεις, να παταχθεί επιτέλους η φοροδιαφυγή, να αρχίσει πλέον να τηρεί η κυβέρνηση τις συμφωνίες που υπογράφει, όπως στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Αποστάσεις πήρε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και από τη φιλολογία περί μεταφοράς έδρας επιχειρήσεων στο εξωτερικό, προσφιλές θέμα για τους φορείς που εκπροσωπούν τη μικρότερη κυρίως επιχειρηματικότητα αφού το προβάλλουν συχνά ως τη μόνη διέξοδο απέναντι στο τσουνάμι των επικείμενων επιβαρύνσεων. «Δεν είναι εύκολο, ούτε το συζητάμε. Εκ των πραγμάτων οι βιομηχανίες είναι εδώ, ο εξοπλισμός και οι άνθρωποι είναι εδώ, θέλουμε να ζούμε και να επενδύουμε στη χώρα. Αν το μέλλον είναι θετικό όχι μόνο θα αποτρέψουμε τη φυγή τους αλλά θα προσελκύσουμε και νέους επιχειρηματίες» απάντησε χαρακτηριστικά.

Τα εργασιακά. Βέβαια υπάρχουν και τα αντίβαρα σε όλα αυτά. Ο ΣΕΒ ζήτησε πιστή εφαρμογή του Μνημονίου από την κυβέρνηση ενώ έκανε λόγο για ένα νέο new deal με τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έναν εκσυγχρονισμό του πλαισίου που θα προσαρμόζει τις εργασιακές σχέσεις στα μέτρα της οικονομικής κρίσης και της επόμενης ημέρας. Ηταν σαφής ότι διαφωνεί κάθετα με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όσο και με το lock out (ανταπεργία), έθεσε ωστόσο θέμα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου λέγοντας «είναι 34 ετών, έχει παλιώσει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις κυρίως στις ΔΕΚΟ».

Επέμεινε επίσης ότι πρέπει να γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων. Οπως είπε: «Οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι μόνο επιδόματα, αυξήσεις και 13ος – 14ος μισθός, στο παρελθόν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις περιορίζονταν μόνο σε θέματα αμοιβών, πρέπει να βρούμε λύσεις και σε άλλα θέματα, αφού η κρίση ήρθε και αποδόμησε τις εργασιακές σχέσεις». Ερωτηθείς αν υπονοεί κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, διευκρίνισε πως δεν βάζει κανένα τέτοιο θέμα στο τραπέζι, παρά θέτει θέμα αναθεώρησης ρυθμίσεων που ισχύουν στα εργασιακά ώστε οι σχέσεις των δύο μερών να επαναπροσδιορισθούν στα νέα δεδομένα. «Εως τώρα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση εστίαζε μόνο σε θέματα αμοιβών και επιδομάτων. Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα, αποδόμησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, πλέον πρέπει να απλώσουμε τη συζήτηση σε πιο καίρια θέματα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ερωτηθείς για τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα και την πρόσφατη ανάλυση του ΣΕΒ ότι οι μισθοί στο ελληνικό Δημόσιο είναι συγκριτικά υψηλότεροι απ’ ό,τι στην ΕΕ καθώς και ότι η απασχόληση είναι διπλάσια από την αντίστοιχη στην Ευρώπη, είπε ότι «όσες περικοπές ήταν να γίνουν έγιναν». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι χρειάζεται να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να γίνει ανακατανομή ανθρώπινων πόρων, αναδιοργάνωση στο Δημόσιο, ώστε να στελεχωθούν υπηρεσίες που έχουν έλλειμμα προσωπικού και άλλες να αποσυμφορηθούν. Επανέλαβε δε την πάγια θέση του ΣΕΒ ότι έχουμε 1.800 δημόσιους οργανισμούς που κανείς δεν ξέρει τι κάνουν.

Γρανάζι, όχι ελατήριο. Δίχως να διακινδυνέψει προβλέψεις για το πότε η οικονομία θα επανέλθει σε ανάπτυξη, ο Θεόδωρος Φέσσας είπε πως αυτό θα συμβεί σταδιακά, θέλει καιρό και ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Διαφώνησε με τη θεωρία πολλών κυβερνητικών στελεχών πως η οικονομία είναι ελατήριο που θα εκτιναχθεί, παρομοιάζοντάς την περισσότερο με γρανάζι που πρέπει να πάρει μπροστά προκειμένου να κινήσει και τα άλλα. «Χρειάζεται μια φιλοεπενδυτική στροφή, προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό αφού χρήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχουν».

Πολλαπλά οφέλη από τις αποκρατικοποιήσεις

Ερωτηθείς για τη στάση υπουργών που αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις, ο Θεόδωρος Φέσσας ανέφερε ότι όποια επιχείρηση ιδιωτικοποιήθηκε έγινε πιο αποδοτική, βοήθησε στα δημόσια έσοδα και προσέφερε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα, φέρνοντας ως παραδείγματα τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ.