Περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο μαζί με έλληνες δημιουργούς θα βρεθούν στα μέσα Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την τετραήμερη γιορτή που οργανώνει το Ιδρυμα. Το φετινό πρόγραμμα με τίτλο «Metamorphosis: το ΚΠΣΙΝ στον κόσμο», που παρουσιάστηκε στη χθεσινή Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή του Ελληνικού Δημοσίου, συνοδεύει το άνοιγμα προς το κοινό του Κέντρου Πολιτισμού και των νέων εγκαταστάσεων της Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στην Αθήνα μάλιστα θα βρίσκεται ο αρχιτέκτονας του έργου Ρέντσο Πιάνο για να παρουσιάσει σε ανοικτή εκδήλωση τη δημιουργία του έργου του και να συνομιλήσει με αρχιτέκτονες για τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα θα επηρεάσει την πολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του «Metamorphosis» υπογράφει η γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης Λίμορ Τόμερ, ενώ η πολυσχιδής Λόρι Αντερσον είναι η προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια παρουσιάζοντας μια βιωματική μουσική περφόρμανς με αφετηρία τη μόνιμη διερώτηση: «Μπορούμε να γίνουμε κυριολεκτικά άλλοι άνθρωποι; Μπορούμε να αλλάξουμε τον νου, τα συναισθήματα, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και υπάρχουμε μέσα στον κόσμο;» Στο πρόγραμμα συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως ο σύρος μουσικός Ομάρ Σουλεϊμάν, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Αμερικανο-ιρακινός Αμίρ Ελ Σαφάρ, οι Xylouris White, οι βιρτουόζοι των κρουστών Ντάγκλας Πέρκινς και Δημήτρης Δεσύλλας, ο κινέζος συνθέτης Ταν Νταν, ο χορογράφος Ντέιβιντ Ντόρφμαν μαζί με αθλητές παραολυμπιακών και κλασικών αθλημάτων.

Η Λυρική Σκηνή συμμετέχει με το ανέβασμα δύο έργων του Γιάννη Χρήστου στη Δεύτερη Σκηνή του νέου κτιρίου της. Το σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonArt και η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), σε μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα παρουσιάσουν τα έργα «Η κυρία με τη στρυχνίνη (1967) και « Η Αναπαράσταση ΙΙΙ (Ο πιανίστας) (1968)», την εικαστική εγκατάσταση που θα τα συνοδεύει έχει αναλάβει ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης και τη σκηνοθεσία ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΤ. Παρούσα και η Εθνική Πινακοθήκη σε αυτόν τον κύκλο εκδηλώσεων με έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση σε επιμέλεια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. Ενώ ο Ρόμπερτ Στορ, πρύτανης της Σχολής ΚαλώνΤεχνώντουΠανεπιστημίουΓέιλδίνει και φέτος το στίγμα των βίνετο άρτ ολονύχτιων προβολών «Fireflies intheNightTakeWing». Επίσης το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο καθηλωτικά έργα της Σιρίν Νεσάτ που θα γεμίσουν τον Πύργο των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων (23-26 Ιουνίου) θα εγκαινιαστεί το πρόγραμμα μελών του ΚΠΙΣΝ. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με αποκλειστική δωρεά περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ θα καλύψει τις συνδρομές διάρκειας δύο ετών για τα πρώτα 25.000 μέλη. Από μια στιχομυθία, τέλος, μεταξύ του Σταύρου Ζουμπουλάκη, προέδρου του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλου, έγινε σαφής η πρόθεση του Κέντρου να συμπεριλάβει στις εκδηλώσεις και δράσεις για τη φυσιογνωμία της Βιβλιοθήκης (πιθανότατα μία πρόταση για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ).