Διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες, δεκάδες Ιρακινοί και Σύριοι, κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Αίτημά τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και εν συνεχεία να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική ή βόρεια Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε εδώ από τα τέλη Μαρτίου. Ενάμιση μήνα τώρα. Μας ζήτησαν να υποβάλουμε αίτηση ασύλου. Μείναμε στην φυλακή επί ένα μήνα και τώρα μας είπαν πως μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή αλλά να μείνουμε στο νησί. Δεν μας επιτρέπεται να φύγουμε. Δεν έχουμε χρήματα, δεν μπορούμε να ζήσουμε όλη μας τη ζωή εδώ. Μετέτρεψαν τη Μυτιλήνη όλη σε μια μεγάλη φυλακή για εμάς» λέει ο Αμπντουλάχ, σύρος πρόσφυγας.

Εγκλωβισμένοι στην Λέσβο, περιμένοντας απάντηση από τις υπηρεσίες ασύλου, βρίσκονται σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης 3.652 πρόσφυγες. Στο σύνολό τους εισήλθαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, ημέρα έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Περίπου 1.500 από αυτούς μένουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο χοτ σποτ της Μόριας.

Στην συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει επιτραπεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι αφού πέρασε η περίοδος που ζούσαν υπό περιορισμό. Σύμφωνα με τον νόμο αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25 μέρες.

Και μίνι εξέγερση

Στο μεταξύ, αργά το μεσημέρι εκδηλώθηκε μίνι εξέγερση των Αφγανών που διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου Μυτιλήνης, στον Καρά Τεπέ.

Διεκδικώντας την απομάκρυνση στελεχών της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τους οποίους κατηγορούν για διακρίσεις σε βάρος τους, οι αφγανοί πρόσφυγες κατέλαβαν την κεντρική πύλη του καταυλισμού.

Κάποιες ώρες αργότερα η κινητοποίηση έλαβε τέλος με παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Επίσκεψη του εισηγητή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών

Στην Μυτιλήνη βρέθηκε την Κυριακή ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών Φρανσουά Κρεπό.

Ο κ. Κρεπό επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις διαμονής των μεταναστών και των προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στην Μόρια, όπου ενημερώθηκε για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Στην συνέχεια είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Η επίσκεψη του κ. Κρεπό στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα, οπότε και έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα προκαταρκτικά συμπεράσματά του, ενώ η πλήρης έκθεσή του θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από