Ολα ξεκίνησαν από ένα προσκλητήριο. Οι μεν υποστηρίζουν ότι το απηύθυναν, οι δε αρνούνται ότι το έλαβαν. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι φαίνεται να βρίσκονται στα χαρακώματα. Ακόμα μία φορά και δι’ ασήμαντον αφορμή. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης παρότι αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες και στους δύο, υποτίθεται ότι έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας «καβγάδισαν» χθες μέσω διαρροών και άτυπων ανακοινώσεων για το αν προσκλήθηκε ή όχι στην πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Οι της Χαριλάου Τρικούπη υποστήριζαν ήδη από το Σάββατο σε συζητήσεις πως η αρχηγός τηλεφώνησε την Τετάρτη στον Θεοδωράκη για να τον προσκαλέσει στο ΣΕΦ. Κι εκείνος απάντησε ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Οπου ανειλημμένες υποχρεώσεις βλέπε χαιρετισμός στο 4ο Συνέδριο της Δράσης το Σάββατο και συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου του Ποταμιού, της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων, την Κυριακή. Φυσικά, η παρουσία στο Συνέδριο της Δράσης τονιζόταν δηκτικά.
Από Το Ποτάμι, πάλι, επιμένουν ότι «δεν προσκλήθηκε ποτέ» και κάνουν λόγο για ανεξήγητες διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη. Χθες το πρωί, μάλιστα, το γραφείο Τύπου του κόμματος εξέδωσε μια ελαφρώς επιθετική «διευκρίνιση»: «Ορισμένοι πιστεύουν ότι με διαρροές και ψιθύρους θα κάνουν πολιτική. «Διαδίδουν» λοιπόν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε να πάει στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να είναι την ίδια ώρα στο Συνέδριο της Δράσης. Διευκρινίζουμε λοιπόν. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν κλήθηκε ΠΟΤΕ να μιλήσει ή να χαιρετίσει στη Συνδιάσκεψη –όπως προφανώς δεν κλήθηκε και κανείς άλλος πολιτικός αρχηγός».

Ακολούθησε άτυπη ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ, στην οποία γινόταν λόγος για «φανταστικούς μικροπολιτικούς διάλογους και διαρροές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα». Επαναλαμβανόταν δε ότι ο Θεοδωράκης προσκλήθηκε αλλά διευκρίνισε ότι αδυνατεί να παραστεί. Αφορμή, δημοσίευμα που ήθελε τους δύο αρχηγούς να έχουν έναν έντονο τηλεφωνικό διάλογο. Από το περιβάλλον του Θεοδωράκη πάντως διαψεύδουν ότι υπήρξε ένταση στο τηλεφώνημα με τη Γεννηματά.

Το Ποτάμι ανταπάντησε επίσης με non paper. Σε εξίσου έντονο ύφος –αν όχι εντονότερο. «Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα να αλλάξουν την πραγματικότητα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ΔΕΝ κλήθηκε στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόσκληση πιθανόν να παράπεσε κάπου στη Χαριλάου Τρικούπη. Ή είναι στα μη απεσταλμένα των e-mail τους. Ας ψάξουν» έγραφε ο συντάκτης του non paper. Και προσέθετε: «Καλό θα είναι πάντως, η ορμή όλων μας να μην εξαντλείται σε διαρροές, παραπολιτικά και γκρίνιες». Για ορισμένους από το κόμμα του Θεοδωράκη το θέμα που δημιουργήθηκε είναι «παιχνίδι κάποιων που θέλουν να πυρπολήσουν τον διάλογο».

ΚΑΡΦΙΑ… Από την ομιλία της Γεννηματά, ωστόσο, από βήματος της Συνδιάσκεψης δεν έλειψαν οι μπηχτές. «Η ιστορία διαμορφώνεται από τις παρουσίες, όχι από τις απουσίες. Από τους παρόντες και όχι από τους απόντες» είπε. Οι παριστάμενοι το εξέλαβαν ως μομφή όχι μόνο για στελέχη που δεν ήταν εκεί αλλά και για τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού όμως, αν και ανέβηκε αργότερα στο πόντιουμ της κομματικής του συνεδρίασης για να μιλήσει on camera, απέφυγε να απαντήσει. Αρκέστηκε να επαναλάβει πως το κόμμα του μιλά με όλους, φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές, σοσιαλδημοκράτες και οικολόγους καθώς και ότι «πρωτοστατεί στον διάλογο του Κέντρου». Στενοί του συνεργάτες, άλλωστε, δεν κουράζονταν να επαναλαμβάνουν τη φράση «εμείς δεν σηκώνουμε τους τόνους».

Μεταξύ Τετάρτης και Σαββάτου, βέβαια, άνθρωποι και των δύο στρατοπέδων υποβάθμιζαν το γεγονός ότι δεν θα παραστεί ο επικεφαλής του Ποταμιού στη Συνδιάσκεψη. Η Σεβαστουπόλεως τόνιζε ότι δεν προσκλήθηκε εύλογα, γιατί πρόκειται για μια κλειστή κομματική εκδήλωση και όχι συνέδριο. Από την άλλη πλευρά μιλούσαν για μια απόφαση που ελήφθη κοινή συναινέσει και επισήμαιναν ότι συμφωνήθηκε να δώσουν το «παρών» τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων, που συστάθηκε με πρωτοβουλία των δύο αρχηγών και περιλαμβάνει στελέχη και των δύο κομμάτων. Η αλήθεια βρίσκεται άραγε –όπως θέλει το κλισέ –κάπου στη μέση;