Οταν το 1906 ο παρεξηγημένος ιταλός διανοούμενος Βιλφρέντο Παρέτο επινοούσε την μαθηματική αρχή του δεν φανταζόταν το εύρος της εφαρμογής της. Η αρχή του Παρέτο υποστηρίζει ότι 80% των αποτελεσμάτων προκύπτουν από 20% των μέσων ή αιτίων. Με άλλα λόγια, ο Κανόνας 80-20 σημαίνει ότι σε κάθε κατάσταση λίγοι παράγοντες (20%) είναι ζωτικοί και πολλοί (80%) είναι επουσιώδεις. Το 80% των αποτελεσμάτων από κάτι το οποίο κάνουμε, δηλαδή, θα έρθει από το 20% των προσπαθειών μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν έχεις μια λίστα με 10 πράγματα που θέλεις να κάνεις, δύο μόνο θα αξίζουν πραγματικά να ασχοληθείς μαζί τους –ενώ για όλα θα σπαταλήσεις ισάξιο χρόνο!

Εκτοτε η αρχή του Παρέτο έχει γίνει κανόνας για κάθε πετυχημένο μάνατζερ.

Η ελληνική πολιτική ζωή δεν έχει μεγάλες ομοιότητες με τη διαχείριση, την αποτελεσματικότητα, ούτε με τη μετρησιμότητα των αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης.

Θα πρότεινα όμως να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τη συγκεκριμένη αρχή στην προσπάθεια επανίδρυσης της Κεντροαριστεράς που έχει ξεκινήσει κάπως πιο οργανωμένα τις τελευταίες 20 ημέρες, μέσα από την επιτροπή διαλόγου που συγκρότησαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, η Δράση και κινήσεις πολιτών.

Η επιτροπή έχει δύσκολο έργο να επιτελέσει. Ο κίνδυνος είναι, οδηγώντας τους ελάχιστους που την παρακολουθούν στα πιο βαθιά χασμουρητά, να οριστικοποιήσει το διαζύγιο ολοκλήρου του ενδιάμεσου χώρου από την κοινωνία.

Ας επικεντρώσουμε λοιπόν σε τρεις προτεραιότητες προκειμένου να μην αποτύχει.

1. Πρέπει να παίξει τον ρόλο της. Δεν είναι εντολοδόχος υπέρτερων δυνάμεων, δεν εκτελεί χρέη κειμενογράφου, δεν λειτουργεί ως ιμάντας μεταβίβασης της κομματικής γραμμής. Οφείλει με σύνεση και σεβασμό στα κόμματα που τη στηρίζουν να αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων, κέντρο πολιτικών διεργασιών, μακριά από γραφειοκρατίες, καμαρίλα, μοιρασιές, γενιτσαρισμούς.

2. Βασικός στόχο της είναι η διατύπωση ενός κυβερνητικού προγράμματος. Προσοχή όμως! Η διατύπωση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου με αιχμές και προτεραιότητες. Οχι η συρραφή επιμέρους θέσεων ή μέτρων. Ούτε το ακριβές ποσοστό του ΦΠΑ στα νησιά. Εξάλλου, αν κάτι μάθαμε από την κρίση είναι ότι η πραγματικότητα σε ξεπερνά και σε υποχρεώνει. Η επιτροπή θα πετύχει αν ανασυνθέτοντας δημιουργικά προσφέρει ένα συνεκτικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης και εξευρωπαϊσμού της ελληνικής κοινωνίας για την επόμενη τριετία.

3. Τα 29 μέλη της δε μπορούν προφανώς να εκφράσουν το σύνολο των αναζητήσεων του χώρου που είναι περίπλοκος, απαιτητικός και πολύφερνος. Απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ανθρώπινου κεφαλαίου που σπαταλάται τώρα δεξιά και αριστερά σε ομοειδείς δραστηριότητες. Μια μεγαλύτερη συνάντηση θα μορφοποιήσει πολιτικά και οργανωτικά τον δημόσιο χώρο που θέλουμε να εκφράσουμε.

Αν τα τρία παραπάνω υλοποιηθούν γρήγορα, μέχρι τέλος Ιουνίου ας πούμε, θα έχουμε διανύσει το 80% των προαπαιτούμενων για μια νέα, αισιόδοξη αρχή.

Η Αθηνά Δρέττα είναι μέλος της Επιτροπής για την Κεντροαριστερά, στέλεχος του Ποταμιού