Νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται πως ξεκινά μετά την λειτουργία τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ρουμανία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε την Παρασκευή να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό των δαπανών κατά τρόπο ώστε να εξουδετερωθούν οι απειλές προς τη Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε ότι η έναρξη της λειτουργίας της αντιπυραυλικής ασπίδας αποτελεί βήμα προς μία νέα κούρσα εξοπλισμών.

Την Πέμπτη στη βάση Ντεσεβέλου ξεκίνησε η λειτουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας -παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, αμερικανών και ρουμάνων αξιωματούχων-, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η αντιπυραυλική ασπίδα συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

«Λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος (Βλαντιμίρ Πούτιν), επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα: Κατά ποίου λειτουργεί το σύστημα;» αναρωτήθηκε ο Πεσκόφ.

Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2.

Θα περιληφθεί επισήμως στο ΝΑΤΟϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από