Το ντοκιμαντέρ «Amy» για τη ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ έχει αποσπάσει τον τελευταίο χρόνο ουκ ολίγες διθυραμβικές κριτικές. Η τηλεοπτική σειρά «Sherlock» έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς ανά την υφήλιο που δίνουν ραντεβού για home cinema. Και είναι περιττό να υπενθυμίσουμε τη μόδα και το τηλεοπτικό λεξιλόγιο που έχει επιβάλει το φαινόμενο «Walking dead». Οι τίτλοι αυτοί δεν βρίσκονται σε έναν γαλαξία πολύ μακριά από τον δικό μας. Χιλιάδες ταινίες ετησίως –μια πρώτη εκτίμηση τις θέλει πάνω από 10.000, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.500 σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση –συνθέτουν το κινηματογραφικό σύμπαν της εγχώριας συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι δορυφορικές πλατφόρμες προσφέρουν δελεαστικές προτάσεις ώστε οι τηλεθεατές – συνδρομητές να έχουν όλο το Χόλιγουντ και την ευρωπαϊκή οπτικοακουστική δημιουργία στο καθιστικό τους μέσω του τηλεκοντρόλ. Η διείσδυση των συνδρομητικών υπηρεσιών στη χώρα αγγίζει το 24%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατ. συνδρομητές, φθάνοντας στα επίπεδα χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Γι’ αυτό και η σχεδιαζόμενη φορολόγηση της συνδρομητικής τηλεόρασης, μετά το Eurogroup της 9ης Μαΐου, προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η Nova έχει μπουκέτο 250 καναλιών για κάθε προτίμηση. Επτά από αυτά μεταδίδουν αποκλειστικά ταινίες και σειρές, 4 έχουν περιεχόμενο για παιδιά, ενώ έχει και μια δεκάδα καναλιών με ντοκιμαντέρ. Ο ΟΤΕ TV έχει μια παλέτα από 85 ψηφιακά κανάλια, από τα οποία 9 μεταδίδουν ταινίες και σειρές μόνο. Στα 11 κανάλια με ντοκιμαντέρ εμβληματικό θεωρείται το ΟΤΕ History, που είναι επικεντρωμένο στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Η πρόταση της Vodafone TV –μια δέσμη 54 καναλιών –έχει ενσωματωμένα 3 κανάλια ψυχαγωγίας με κινηματογραφικές ταινίες και σειρές, αλλά και 5 παιδικά κανάλια με προγράμματα μεταγλωττισμένα στα ελληνικά για παιδιά κάθε ηλικίας. Στη Cyta Τηλεόραση, πυλώνας του μενού ψυχαγωγίας είναι η χολιγουντιανή Fox και Fox Life, με έμφαση στις σειρές. Το παιδικό μενού αποτελείται από 3 κανάλια συν ένα για νήπια (έως τριών ετών).

ΟΣΚΑΡ ΚΑΙ ΕΜΜΥ. Φιλμ και σειρές με Οσκαρ και Εmmy στο ενεργητικό τους, τα οποία προβλήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τους επόμενους μήνες. Από το μπουκέτο Novacimena θα προβληθούν μεταξύ άλλων 9 ταινίες (συμπεριλαμβανομένου και ενός ντοκιμαντέρ) που κέρδισαν συνολικά 17 βραβεία Οσκαρ: «Η επιστροφή», «Mad Max: Ο δρόμος της οργής», «Η γέφυρα των κατασκόπων», «Το δωμάτιο», «Οι μισητοί οκτώ», «Τα μυαλά που κουβαλάς» και το ντοκιμαντέρ «Amy». Στις σειρές σημειώστε: «Game of Thrones», «True Detective», «The Leftovers», «Following», «Gotham», «Silicon Valley» κ.ά.

Η κινηματογραφική λίστα του ΟΤΕ TV είναι επίσης μακροσκελής. Ο συνδρομητικός πάροχος προβάλλει περισσότερες από 500 πρεμιέρες (και μπλοκμπάστερ), 2.000 ταινίες και 100 σειρές ετησίως από τα 8 (συν ένα υψηλής ευκρίνειας) κανάλια του. Ταινίες όπως οι «Jurassic World», «Spectre», «Minions», «Ουζερί Τσιτσάνης», «Νοτιάς», «Ενας άλλος κόσμος», «Spy», «True Story», «Ο καλόσαυρος», «Οι γαλοπούλες το ‘σκασαν», «Alvin», «Το μεγάλο σορτάρισμα» και σειρές μεταξύ των οποίων οι «House of Cards», «Fargo», «The Affair, «Sherlock», «Orange is the new Black», «The Last Kingdom», «One of us», «Happy Valley», «Undercover», «Thirteen» κ.ά. Πολυβραβευμένες σειρές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της χολιγουντιανής ψυχαγωγίας που προσφέρει η Cyta Τηλεόραση μεταξύ των οποίων και οι «Walking Dead», «Grey’s Anatomy», «Scandal», «Castle», «How To Get Away with Murder», «Quantico», «Empire», «The Catch», «American Horror Story», «Criminal Minds»,«Elementary», «Dads», «Enlisted», «Graceland», «According to Jim», «The Simpsons», «Tyrant»,«The Americans», «Legit», «The 70s Show», «Sons of Anarchy», «How I met your mother» κ.ά. Μια υποσημείωση εδώ: η τηλεοπτική υπηρεσία της Cyta είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομότιτλη υπηρεσία σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ της εταιρείας.

Τουλάχιστον 2.500 τίτλους από το box office έχει αυτή τη στιγμή στην ταινιοθήκη της η Vodafone TV. Ανάμεσά τους τα φιλμ «Η Επιστροφή», «Δέκα χιλιάδες άγιοι», «90 λεπτά στον Παράδεισο», «Οι ναυαγοί», «Η γέφυρα των κατασκόπων», «Πορφυρός λόφος», «Ολα στο φως» κ.ά. Αν, τέλος, θέλει κάποιος να δει σίριαλ στη Vodafone TV, έχει να διαλέξει σε εκατοντάδες τίτλους και πολύκροτες σειρές όπως «Game of Thrones», «Τrue Detective», «Scandal», «Once Upon a Time», «Castle», «Mad Men», «Τhe Big Bang Theory», «2 Broke Girls», «Justified».