Αν ερμηνεύαμε τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, η βουλευτής Β’ Αθήνας Ελένη Αυλωνίτου θα ήταν η Χλόη Λιάσκου. Μια μπριόζα, αξιοπρεπής όμως παρουσία, με χαρακτηριστική ενδυματολογική εμμονή στις αποχρώσεις του θαλασσί, του τιρκουάζ και του ροζ, τσαούσα και, όταν χρειάζεται, γλωσσοκοπάνα που δεν παίζει μεν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης αλλά αφήνει εδώ κι εκεί την τσαχπίνικη νότα της. Αν πάλι τους ερμηνεύαμε με γνώμονα τα κουλουάρ, η Αυλωνίτου θα ήταν μια Βούλα Πατουλίδου. Η «μπροστινή» της, στις εκλογές του 2012, Ρένα Δούρου δεν έπεσε ποτέ βέβαια, αλλά η παραίτησή της τον Μάρτιο του 2014 προκειμένου να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής έβαλε, ως πρώτη επιλαχούσα, την ξανθιά πρώην κολυμβήτρια στη Βουλή. Ηταν να μην «τρουπώσει», όπως λένε στις παλιές ελληνικές ταινίες, κάτι που είχε προσπαθήσει και το 2004, μόνο και μόνο για την τιμή των όπλων, αφού εκείνα τα πέτρινα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο επικεφαλής το ποσοστό της παράταξης ίσα που έφτασε το 3,26% αποδίδοντας, όλες κι όλες, έξι έδρες. Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 όμως εξελέγη πανηγυρικά. Και απέδειξε –εκούσια ή ακούσια –ότι στη σύγχρονη επικοινωνία της πολιτικής δεν έχει και τόση σημασία τι λες και πού το λες, φτάνει να το λες εμμονικά, δυνατά, όταν χρειάζεται και τσιριχτά, να μιλάς πάνω από τους άλλους και να μη λαμβάνεις υπόψη σου τι σου απαντάνε. Με τούτα και μ’ εκείνα, η Ελένη Αυλωνίτου είναι σήμερα, είτε αρέσει αυτό στην ηγεσία της παράταξης είτε όχι, μία από τις πιο «σταρ» (με τηλεοπτικούς όρους) βουλευτές της.

Βέβαια, η διασημότητά της έχει να κάνει και με την καριέρα της στον αθλητισμό. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, η Αυλωνίτου ήταν η αθλήτρια που άνοιξε τον δρόμο στη γυναικεία κολύμβηση, φέρνοντάς τη σε πρώτο πλάνο από άποψη δημοφιλίας. Γεννήθηκε πριν από 58 χρόνια στην Ανω Κυψέλη (στο ζωδιακό μεταίχμιο του Ζυγού με τον Σκορπιό), μεγάλωσε στο Γαλάτσι και ύστερα από παρότρυνση του αδελφού της άρχισε, στα δέκα της χρόνια, να ασχολείται με την κολύμβηση. Ηδη από την ηλικιακή κατηγορία των κορασίδων άρχισε να σπάει ρεκόρ και να συγκεντρώνει μετάλλια.

Τόσο πολλά, που ένα μεγάλο μέρος του βιογραφικού της είναι μια επανάληψη αριθμών, είτε αυτοί αφορούν κατατάξεις είτε αποστάσεις. Για να τους συναθροίσουμε, ήταν επί δέκα χρόνια πρωταθλήτρια Ελλάδας με 34 χρυσά μετάλλια σε Πανελλήνιους Αγώνες και 27 σε Βαλκανικούς, έχει πανελλήνια ρεκόρ σε επτά ατομικά αγωνίσματα, έχει βραβευτεί δύο φορές ως η καλύτερη ελληνίδα αθλήτρια της χρονιάς ενώ, σε ηλικία 14 ετών, συμμετείχε στους μοιραίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Οι συναθλήτριες αλλά και οι νεότερες κολυμβήτριες την είχαν πρότυπο και τη θυμούνται ως ένα εντυπωσιακό ξανθό κορίτσι που όταν έμπαινε στο κολυμβητήριο «κάτι γινόταν», δεν τα έβαζε με τίποτα κάτω και δεν άφηνε περιθώριο στην ήττα. Ακριβώς όπως τώρα δεν αφήνει περιθώρια στους συνομιλητές της στα πολιτικά τηλεοπτικά πάνελ.

Θα έπρεπε να υπάρχει ένας κανόνας που να αποτρέπει όσους αποπειρώνται να τα βάλουν, σε δημόσιο διάλογο, με γυναίκα που, από τα παιδικά της χρόνια, έχει αφοσιωθεί στον πρωταθλητισμό. Το πείσμα της θα σε ξεκάνει και η Ελένη Αυλωνίτου είναι η ζωντανή απόδειξη. Επίσης ένας ψυχολόγος ίσως θα έλεγε ότι, παράλληλα με το κυνήγι της νίκης, η εξοικείωση με την προοπτική της ήττας κάνει πρώην αθλήτριες σαν την Αυλωνίτου να αψηφούν τον κίνδυνο της γραφικοποίησης –αν δεν τον αγνοούν εξ ορισμού.

Ετσι η βουλευτής αντέχει να δηλώνει ότι το ΔΝΤ ήταν χρεοκοπημένο, η Ελλάδα το έσωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ το αναβάθμισε, απολαμβάνει τη φιλοξενία στην εκπομπή λάιφσταϊλ του Μένιου Φουρθιώτη (όπου, μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες, επιδίδονται με την Τάνια Ιακωβίδου στο πιο εκκωφαντικό πολιτικό ξεκατίνιασμα στην ελληνική τηλεόραση ever), κάνει πολιτικές παρεμβάσεις στην εκπομπή «Parole» της Αννίτας Πάνια αψηφώντας τη χλεύη του πάνελ, συχνάζει στο «Εκρηκτικό Δελτίο» του Art με τον Αντώνη Μυλωνάκη. Και φωτογραφίζεται με μαγιό και full make up μέσα στην πισίνα για glossy περιοδικό, όπου αποκαλεί τη Ζωή Κωνσταντοπούλου Σαπφώ Νοταρά της πολιτικής ενώ απονέμει στον Ανδρέα Λοβέρδο τον τίτλο του πιο γοητευτικού άνδρα μέσα στο Κοινοβούλιο, με την ετυμολογική όμως έννοια του όρου γιατί, όπως λέει, «γοητευτικός σημαίνει αυτός που βγάζει τις πιο γοερές κραυγές».

Η Αυλωνίτου πάντως δεν βρέθηκε από τις πισίνες στο Κοινοβούλιο με βουτιά. Από τα φοιτητικά της χρόνια στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών ήταν μέλος της Πανσπουδαστικής, αργότερα έγινε μέλος του Συνασπισμού, συμμετείχε στον συνδυασμό του Μανώλη Γλέζου για τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, ήταν δύο φορές υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου. Εχει Master of Science στη Φυσική Αγωγή και PhD στην Εργοφυσιολογία, έχει γράψει σχετικά βιβλία, έχει διατελέσει αθλητικογράφος στην «Αυγή» και παρουσιάστρια της εκπομπής «Αθλητισμός με την Ελένη» στο κανάλι Seven, είναι πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Κυρίως όμως έχει το επικοινωνιακό πρόσημο της ξανθιάς βασίλισσας του σύγχρονου πολιτικού infotainment, παρά το γεγονός ότι δεν δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στα σόσιαλ μίντια.