Στα κάγκελα είναι το τελευταίο διάστημα οι έλληνες ξενοδόχοι με την πολιτική που (δεν) ακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο. Δεκαέξι μήνες διακυβέρνησης και ακόμα δεν έχει έρθει στη Βουλή κανένα νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, ενώ εκκρεμεί και μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις για επιμέρους θέματα του κλάδου.

Στην κλειστή συνεδρίαση του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απευθυνόμενος στην Ελενα Κουντουρά με αφορμή αυτή τη φορά το τέλος που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει και θεωρείται, μαζί με τις αλλαγές σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό, ταφόπλακα για έναν κλάδο τόσο σημαντικό για την ελληνική οικονομία.

Οπως μαθαίνω, η αναπληρώτρια υπουργός έκανε την αδιάφορη και δεν σήκωσε το γάντι που της έριξαν οι ξενοδόχοι. Δεν άρθρωσε λέξη στην κριτική που δέχθηκε για το χαράτσι η… Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδος!

Φαρμάκι ο καφές του ΣΥΡΙΖΑ

Είδος πολυτελείας θα είναι σε λίγο και ο καφές. Εφόσον τα σενάρια επαληθευτούν, οι αυξήσεις στις τελικές τιμές μπορεί να φτάσουν (μαζί με τον αυξημένο ΦΠΑ) ακόμα και 25% ανά συσκευασία. Και φυσικά οι καταναλωτές εάν δεν το αντέχουν θα κόψουν και τον καφέ, όπως άλλωστε έκοψαν τα προηγούμενα χρόνια ποτά, τσιγάρα, μετακινήσεις και οτιδήποτε φορολογήθηκε άγρια από την αρχή των Μνημονίων.

Και στην περίπτωση αυτή όμως δεν θα είναι μόνο οι καταναλωτές το θύμα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου τα τελευταία χρόνια, τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες, πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να κάνουν επενδύσεις δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων, συμβάλλοντας σημαντικά με τη δραστηριότητά τους στην ελληνική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο στήριξαν τη χώρα. Η επιβολή ενός φόρου σαν και αυτόν που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι βέβαιο, όπως λέει η αγορά, ότι θα βάλει φρένο σε προγραμματισμένες επενδύσεις, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις ίσως θέσει ακόμη και θέμα επιβίωσης. Πικρό καφέ, λοιπόν, σε όλους είναι έτοιμη να σερβίρει η κυβέρνηση.

Τα πάνω και τα κάτω του Πάνου

Δεν έχει περάσει παρά ενάμισης μήνας από τότε που ο Πάνος Σκουρλέτης δεσμευόταν κατηγορηματικά ότι «δεν προβλέπεται από την κυβέρνηση ούτε μία επιπλέον ιδιωτικοποίηση σε ενεργειακές επιχειρήσεις όπου συμμετέχει το Δημόσιο, είτε βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ είτε όχι». Το ημερολόγιο έγραφε 31 Απριλίου και ο υπουργός Ενέργειας είχε μόλις δώσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στους διαπιστευμένους συντάκτες. Την επόμενη εβδομάδα όμως αναμένεται να έρθει προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan ή ADP) που επικαιροποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου, όπως αναφέρεται στο draft του Μνημονίου και το οποίο περιλαμβάνει 19 αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και το σύνολο των ενεργειακών. Δηλαδή το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ. Δεν σημαίνει ότι θα μπει σε όλες αμέσως πωλητήριο, μπορεί αυτό να συμβεί από του χρόνου, κανείς δεν ξέρει πότε, αποφάσεις άλλωστε θα ληφθούν μετά τον Ιούνιο όταν και θα καθορισθούν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ολα αυτά πάντως, από ό,τι μαθαίνω, έχουν εκνευρίσει τον υπουργό ο οποίος θα κληθεί να τοποθετηθεί στη σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ. Την Τρίτη, πάντως, ο Πάνος αναμένεται να πάρει τα πάνω του και μερικούς ακόμη ενδοκυβερνητικούς πόντους από τα πανηγυρικά εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Πρωθυπουργού. «Καλές ειδήσεις» σαν κι αυτήν αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης λίγο πριν να φέρει στη Βουλή και το δεύτερο νομοσχέδιο με την καταιγίδα των έμμεσων φόρων. Τόσα χρόνια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος, τα παίζει στα δάχτυλα αυτά.