Συνολικά 150 αιτήσεις ασύλου από μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου εξετάστηκαν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και απορρίφθηκαν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες για τους παραπάνω 150 τις επόμενες μέρες θα κινηθεί η διαδικασία της επανεισδοχής.

Εν τω μεταξύ 50 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη Χίο, εξεδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην Τουρκία στα πλαίσια της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Το αίτημα τους έχει καταγραφεί και έχει υποβληθεί επισήμως στην τουρκική πλευρά το αίτημα επανεισδοχής.

Αφορμή για αυτό το αίτημα αποτέλεσε σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές στη Χίο η πολυήμερη αναμονή τους και όπως δηλώνουν η έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής να φτάσουν μέσω της Χίου στην Ευρώπη. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή της διαμαρτυρίας τεσσάρων Ιρακινών Κουρδικής Καταγωγής και δυο Μαροκινών που τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα έπεσαν στη θάλασσα ζητώντας να επιστρέψουν στην Τουρκία αφού όπως ισχυρίστηκαν δεν άντεχαν άλλο την αναμονή.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι χθες συνελήφθη 31χρονος Αφγανός ο οποίος είχε στην κατοχή του τέσσερα πλαστά δελτία ταυτότητας. Όπως αποδείχθηκε θα πουλούσε έναντι 200 ευρώ την κάθε ταυτότητα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ο συλληφθείς σήμερα θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και παράνομη διακίνηση πλαστών εγγράφων.

Εν τω μεταξύ, νέες διαμαρτυρίες φθάνουν στην Αστυνομία και στον Δήμο Λέσβου από κατοίκους της Μόριας, του γειτονικού στο hot spot χωριού, οι οποίοι και καταγγέλλουν φθορές και κλοπές στο χωριό τους από διερχόμενους από το μετανάστες και πρόσφυγες.

«…Οι μετανάστες/πρόσφυγες, διέρχονται, περιφέρονται και κατασκηνώνουν στο χωριό μας κατά δεκάδες, εγκλωβίζοντας τους κατοίκους στα σπίτια τους, ενώ παράλληλα στην προσπάθειά τους να καλύψουν κάποιες από τις βιοτικές τους ανάγκες προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές, προκαλώντας αγανάκτηση και φόβο», αναφέρει μεταξύ άλλων επιστολή προς τον Δήμο και την Αστυνομική Διεύθυνση που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Νίκος Τρακέλλης.

Στην ίδια επιστολή αναφέρουν επίσης ότι «τα λήμματα από τις εγκαταστάσεις του κέντρου της Μόριας καταλήγουν σε εξωτερικό φρεάτιο, τα οποία πέφτουν στον ποταμό και εν συνεχεία καταλήγουν στη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία». Και καταλήγει η επιστολή: «Όπως γνωρίζετε, είναι καταστάσεις που βιώσαμε όλοι μας πριν από λίγους μήνες και δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να τις ξαναζήσουμε. Γι’ αυτό, στηριζόμενοι στην υπευθυνότητα και την ευαισθησία σας, πιστεύουμε ότι θα λάβετε υπ’ όψιν σας την αγωνία μας και τους προβληματισμούς μας και θα δώσετε άμεσα λύσεις».

«Δεν λέμε ότι όλοι οι πρόσφυγες δημιουργούν προβλήματα. Σε καμιά περίπτωση. Όμως το γεγονός ότι πλέον παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί σε συνδυασμό με το ότι πολλοί δεν έχουν χρήματα για το φαγητό τους, προκαλεί τέτοια φαινόμενα και δημιουργούν προβλήματα στο χωριό μας. Δέχομαι καταγγελίες από κατοίκους για κλοπές ζώων, λαχανικών από κήπους κ.ά. Κάποιοι ζητάνε νερό ή φαγητό από τον κόσμο και πολλοί τους προσφέρουν. Καταλαβαίνουμε την κατάσταση και συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους αυτούς, όμως δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε για το τι μπορεί να γίνει το καλοκαίρι, όταν αυξηθεί ο αριθμός και οι άνθρωποι αυτοί περιφέρονται στο χωριό αναζητώντας φαγητό», δηλώνει στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης.