Η γερμανική οικονομική ισχύς αποδίδεται συχνά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της, γνωστές ως Mittelstand. Ομως, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεσαία τάξη της Γερμανίας συνθλίβεται, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας αναφέρει πως η μεσαία τάξη μειώνεται τόσο γρήγορα στη Γερμανία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες – και κάποιοι φοβούνται ότι θα υπάρξουν παρόμοιες πολιτικές επιπτώσεις καθώς θα πολώνονται οι δύο κοινωνίες.

Η ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας θεωρείται success story καθώς άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, συνεχίζουν να αγωνίζονται. Ομως οι νέοι αριθμοί δείχνουν πως λίγοι Γερμανοί έχουν επωφεληθεί από την ανάπτυξη – δημιουργώντας φόβους ότι οι θυμωμένοι ψηφοφόφοι μπορεί να στραφούν σε εξτρεμιστικά κόμματα ή λαϊκιστές πολιτικούς στις επόμενες γενικές εκλογές, το 2017.

Ανάμεσα στο 1991 και το 2013, ο αριθμός των πολιτών που θεωρείται ότι ανήκαν στη μεσαία τάξη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό μειώθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, το συνολικό εισόδημα της μεσαίας τάξης έχει περιοριστεί σημαντικά. Στις ΗΠΑ, την ίδια περίοδο, έχει ελαττωθεί κατά 10% ενώ μια παρόμοια μείωση παρατηρείται και στη Γερμανία. Και στις δύο χώρες, οι μετανάστες καθώς και άτομα που γεννήθηκαν σε άλλες χώρες εκτοπίζονται από τη μεσαία τάξη σε θέσεις με χαμηλότερες αποδοχές. Στην περίπτωση της Γερμανίας, αυτό περιπλέκει πολύ τις πιθανότητες αφομοίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που πρόσφατα προστέθηκαν στην αγορά εργασίας.

Υπάρχει και άλλη μία, ιδιαίτερα ανησυχητική παρατήρηση: Οι νέοι εργαζόμενοι εισέρχονται στην αγορά με χαμηλότερους μισθούς από ό,τι παλαιότερα. Στις ΗΠΑ αυτά τα θέματα απασχολούν την προεκλογική εκστρατεία, ενισχύοντας ιδιαίτερα τον Μπέρνι Σάντερς αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ που απευθύνεται στους ανησυχούντες λευκούς εργαζομένους της μεσαίας τάξης. Οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν πως πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για τα παραδοσιακά γερμανικά κόμματα που δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αυτά τα φλέγοντα ζητήματα.