Ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στην περιφέρεια Ανμπαρ του Ιράκ σκοτώθηκε μαζί με άλλους τρεις τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης στην οποία ηγούνταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ είπε ότι η επίθεση στις 6 Μαΐου κοντά στην πόλη Ρούτμπα, βαθιά στα εδάφη της ερήμου Ανμπαρ, στόχευσε τον Αμπού Ουαχίμπ, τον αποκαλούμενο «στρατιωτικό εμίρη» του ΙΚ για την αχανή δυτική περιφέρεια.

Ο Ουαχίμπ ήταν «πρώην μέλος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και έχει εμφανιστεί σε βίντεο εκτέλεσης της ISIL», όπως είναι επίσης γνωστή η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. «Τον θεωρούμε σημαντικό ηγέτη της ISIL γενικά, όχι μόνο στην περιφέρεια Ανμπαρ. Η απομάκρυνσή του από το πεδίο της μάχης θα είναι μεγάλο βήμα προόδου» πρόσθεσε ο Κουκ.

Τα τέσσερα μέλη του ΙΚ ταξίδευαν με όχημα όταν χτυπήθηκαν. Ο Κουκ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ούτε ανέφερε εάν η επίθεση έγινε από πολεμικό ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Εχουμε σκοτώσει περισσότερους από 40 υψηλά ιστάμενους»

Ο φόνος του Ουαχίμπ είναι ο πιο πρόσφατος σε μια σειρά από επιθέσεις σε ανώτατους αξιωματούχους του ΙΚ σε Ιράκ και Συρία, όπου οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις γης παρά τις εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον τους.

Πρόσφατα στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν ο Σουλεϊμάν Αμπντ Σαμπίμπ Αλ Τζαμπούρι, «μέλος του πολεμικού συμβουλίου» του ΙΚ, ο Αμπντ Αρ Ράχμαν Μουσταφά Αλ Καντούλι (δεύτερος τη τάξει ηγέτης του ΙΚ, γνωστός και ως Χατζί Ιμάμ) και ο Ομαρ Αλ Σισάνι, γνωστός ως «Ομάρ ο Τσετσένος», ο οποίος εκτελούσε χρέη υπουργού Αμυνας του ΙΚ. Τον Φεβρουάριο, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Νταούντ Αλ Μπάκαρ, γνωστό επίσης ως Αμπού Νταούντ, ο οποίος έχει περιγραφεί ως ειδικός σε χημικά όπλα.

«Από τις αρχές του 2015, έχουμε στοχοποιήσει και σκοτώσει περισσότερους από 40 υψηλά ιστάμενους του ΙΚ», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Βαγδάτη.

Παρά τις πολλαπλές επιτυχίες της συμμαχίας ενάντια στο ΙΚ, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις-κλειδιά Ράκα στην Συρία και Μοσούλη στο Ιράκ, χωρίς να αναμένονται άμεσα επιθέσεις ανάκτησής τους.