Ευφορία για τη δυναμική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, αλλά και προβληματισμός για το αντιπολιτευτικό πλάνο της ΝΔ μπροστά στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται από τις εξετάσεις συνοχής που έδωσε η κυβέρνητική πλειοψηφία κατά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταγράφονται στη γαλάζια έδρα της Λεωφόρου Συγγρού.
Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν ότι η εικόνα συμπαγούς πλειοψηφίας που εμφάνισε ο συνεταιρισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει χρόνο και, παράλληλα, να μεταδώσει σε ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές ένα σήμα για τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο ενδεχομένως να παίξει τον ρόλο του και στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο γαλάζιο επιτελείο δεν ανέμεναν διαρροές από την εύθραυστη ομάδα των 153 κυβερνητικών βουλευτών, αλλά παραδέχονται ότι η επιβεβαίωση της κυβερνητικής συνοχής –για πρώτη φορά από το 2010 δεν καταγράφηκαν κυβερνητικές απώλειες κατά την ψήφιση μνημονιακών μέτρων –προσφέρει πολιτικές ανάσες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ΣΤΡΟΦΗ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η σταδιακή αναπροσαρμογή του αντιπολιτευτικού πλάνου της ΝΔ θεωρείται δεδομένη και ήδη στον στενό προεδρικό πυρήνα έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τα επόμενα βήματά τους. Το μήνυμα που εκπορεύεται από το γαλάζιο επιτελείο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επενδύει ούτε αναμένει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέσω της Βουλής, αλλά μέσω της κοινωνίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση θα στραφεί και θα αναδείξει το επόμενο διάστημα τα λεγόμενα ζητήματα της καθημερινότητας, τα οποία προεξοφλείται ότι θα δοκιμάζουν την κυβέρνηση Τσίπρα εάν ξεπεραστεί το εμπόδιο της αξιολόγησης. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ολοήμερο σχολείο που σχεδιάζεται εντός της εβδομάδας, καθώς και η περιοδεία του σε αθηναϊκές συνοικίες που δοκιμάζονται από την κρίση (με αφετηρία πιθανότατα γειτονιές του Πειραιά) σηματοδοτούν ένα νέο άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία και υπηρετούν τη μετεξέλιξη του γαλάζιου αντιπολιτευτικού σχεδιασμού.

Κομματικές πηγές διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, το οποίο προβλήθηκε με ηχηρό τρόπο και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται με τη βεβαιότητα ότι το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία δεν μπορεί πλέον να γεφυρωθεί και την ώρα της εφαρμογής των νέων μέτρων θα διαμορφωθεί ένα μη αναστρέψιμο πολιτικό κλίμα που θα προκαλέσει συνθήκες ασφυξίας στην κυβέρνηση. «Η ΝΔ θα ξανασυναντηθεί με την κοινωνία την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα θα προσπαθεί να διαχειριστεί κρυπτόμενη τη σκληρή πραγματικότητα που δημιούργησε» σχολίαζαν χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι, πέραν του αιτήματος για προσφυγή στις κάλπες και του νέου συμβολαίου («συμφωνία αλήθειας») που παρουσίαζει η ΝΔ στην κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε από το βήμα της Βουλής όλες τις παθογένειες και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Τσίπρα. Τα νέα μέτρα στραγγαλίζουν την οικονομία και δεν δίνουν βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα –και αυτό θα επισφραγίσει, εκτός από την αναξιοπιστία, και την ανικανότητα της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να αναδείξει και τις ευθύνες από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι προσυπογράφουν μέτρα που γνωρίζουν ότι θα παρατείνουν τον υφεσιακό κύκλο μέσα στον οποίο κινείται η ελληνική οικονομία και θα διατηρήσουν τη χώρα εκτός αναπτυξιακών στόχων.

Το μήνυμα προς δανειστές δεν είναι τυχαίο, αλλά υπηρετεί τον νέο σχεδιασμό της Συγγρού και επιτρέπει στη ΝΔ να βγει σταδιακά από τη μνημονιακή ομπρέλα –από την οποία καλύπτεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Στη βάση αυτή, η διαφοροποίηση από τις νέες μνημονιακές επιλογές θα συνεχιστεί, όπως θα ενταθεί και η γαλάζια κριτική στους δανειστές.

Με την κίνηση αυτή συνδέεται, ουσιαστικά, και η κατανόηση της Συγγρού για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Κατά τις εκτιμήσεις του γαλάζιου επιτελείου, οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας θα εντείνουν τον ευρωσκεπτικισμό και στην Ελλάδα –και η ΝΔ δεν σκοπεύει να «χαρίσει» μια νέα γενιά ευρωσκεπτικιστών σε ακραίες πολιτικές ομάδες. «Οι λαοί της Ευρώπης έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν.

Απαιτούν έμπρακτες απαντήσεις στις ανησυχίες, στις αγωνίες, στα ερωτήματά τους. Αυτή είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση. Και η απάντηση στην πρόκληση αυτή είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη με περισσότερη αλληλεγγύη και μεγαλύτερη συνοχή στη βάση της κοινής ευθύνης προς τους λαούς της. Μια Ευρώπη αρμονικής συνεργασίας των λαών και όχι αντιπαράθεσης εθνικισμών» φρόντισε να διαμηνύσει χθες ο πρόεδρος της ΝΔ μέσω του σχολίου του για την Ημέρα της Ευρώπης.