Κόντρα στα προγνωστικά του καιρού των Μνημονίων που θέλουν κάθε κυβέρνηση να βγαίνει με διαρροές από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία, ψηφίστηκε χωρίς εκπλήξεις λίγο μετά τα μεσάνυχτα το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Είχε προηγηθεί μία σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν από αυτή βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε από του βήματος της Ολομέλειας με απολογητικό ύφος και αναφορές ακόμα και στο Ταμείο όπου ανήκε ως πολιτικός μηχανικός. Υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία που εργάζεται στην ανασφάλεια και τα μπλοκάκια, υπάρχουν όμως κι αυτοί που πιέστηκαν αλλά μπορούν να σηκώσουν το βάρος. «Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προχωράμε χωρίς να κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τους συνταξιούχους για 13η φορά» συμπλήρωσε.

Παραλλήλως έστρεψε τα πυρά του κατά της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι είναι δικαίωμά της να ζητά εκλογές αλλά το κάνει χωρίς να έχει εναλλακτική πρόταση. Ή τουλάχιστον, όπως πρόσθεσε, όχι στον βαθμό που αυτή η πρόταση να μην είναι συνέχεια στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. «Είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής» τόνισε ο Πρωθυπουργός και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι «μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι όμως ότι είπαμε ψέματα». Η τελευταία φράση του προκάλεσε γέλια και φωνές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι επιμένει σε μία μίζερη αντιπολίτευση και μετατρέπει την παράταξή του σε κόμμα διαμαρτυρίας

Η επόμενη μέρα και το ελατήριο
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αμήχανος, σε βαθμό που να ρίξει με το χέρι του το ποτήρι με το νερό πάνω στο βήμα, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει ατύχημα. Η υπεράσπιση άλλωστε ενός τέτοιου νομοσχεδίου από κάποιον που ακόμα αυτοαποκαλείται αριστερός σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν έχασε το κουράγιο του και δεν ξέχασε μία αγαπημένη συνήθεια του: την υποσχεσιολογία. Μίλησε λοιπόν για την «επόμενη μέρα» και παρομοίασε την ελληνική οικονομία με ελατήριο που είναι έτοιμο να εκτιναχθεί. Σε αυτό συμπεριέλαβε βέβαια και μισθούς και συντάξεις.

«Η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά τόσο για την διαπραγμάτευση όσο και επί ενός μελετημένου σχεδίου για την επόμενη, μετά την αξιολόγηση, ημέρα, όπου προτεραιότητα θα είναι το πέρασμα από την ακραία ύφεση σε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και προστασία της εργασίας» είπε. Επιπλέον χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα στο Eurogroup ως «ιστορική και σημαντική» αφού για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια συνεδριάζει με θέμα και την ελάφρυνση του χρέους.

«Ψέµατα, κυνισµός και εξαπάτηση»
Είχε προηγηθεί μία ολομέτωπη και σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι δεν είναι αριστερός, αλλά «οπορτουνιστής, για να καθήσει για πάντα στην καρέκλα» και τον προειδοποίησε πως θα είναι σύντομα όχι μόνο ο νεότερος τέως Πρωθυπουργός αλλά και ο πιο απαξιωμένος. «Θα έχετε ταυτιστεί με τον κυνισμό, τα ψέματα και την εξαπάτηση» είπε και προχώρησε σε μία εκτενή αναφορά στα πρωθυπουργικά ψέματα. Παραφράζοντας μία φράση του Μάρκ Τουέιν τόνισε: «Δεν σας γνώριζε, αλλιώς θα έλεγε «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας»». Του καταλόγισε δε «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας» αλλά και την ικανότητα «να φέρει οτιδήποτε στη Βουλή χωρίς δισταγμό ή φραγμό, αρκεί να κρατηθεί στην εξουσία». Το τελευταίο καταφύγιο της Δημοκρατίας δεν είναι η Βουλή, δεν είναι οι νόμοι, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι η ντροπή».
Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ασυγχώρητος αν απέναντι σε μια τόσο επικίνδυνη κυβέρνηση δεν έκανε τα πάντα για να οδηγηθεί η χώρα στη μόνη διέξοδο, στις εκλογές. «Εκλογές για να μπει ένα τέλος στον διασυρμό της χώρας και στην αδιάκοπη φτωχοποίηση χωρίς καμία προοπτική… Εκλογές για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Οχι για μια Ελλάδα – failed state, εκτεθειμένη στις γεωπολιτικές θύελλες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έθεσε το ερώτημα «έχουν κόστος οι εκλογές;». Εχουν, απάντησε, «αλλά είναι πολύ μικρότερο από τον όλεθρο της παραμονής σας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε επίσης την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών γιατί, όπως είπε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραβίασε τις κόκκινες γραμμές που ο ίδιος έθεσε για το αφορολόγητο. Μάλιστα εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης –ισχυρίστηκε δηλαδή ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει γιατί αυτή κλείνει με τον λάθος τρόπο με ευθύνη της κυβέρνησης. «Ο ωραίος λογαριασμός της κυβέρνησης Τσίπρα, το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο, θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ» εκτίμησε.

Σε κλοιό διαδηλωτών
Η τριήμερη συζήτηση για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο επιβεβαίωσε ότι το κλίμα στην κοινωνία είναι έκρυθμο. Ολες αυτές τις μέρες οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή είχαν κατακλυστεί από διαμαρτυρόμενους πολίτες, συνδικάτα (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΣΗΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.λπ.) αλλά και το ΠΑΜΕ, τη Λαϊκή Ενότητα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν με το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ χθες στο Σύνταγμα. Παράλληλα, τα σωματεία εργαζομένων (ΤΕΕ, ΠΦΣ, ΔΙΣΥΑ, ΕΣΗΕΑ) απέστειλαν επιστολές στους βουλευτές της κυβέρνησης –ακόμα και στον Πρωθυπουργό –προειδοποιώντας τους πως αν ψηφίσουν τα μέτρα θα διαγραφούν από τους καταλόγους τους.
Η ένταση ωστόσο ήταν μεγάλη και στο εσωτερικό της Βουλής. Στην Ολομέλεια, οι βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αντάλλαξαν μπαράζ κατηγοριών και πηγαινόφερναν το μπαλάκι της ειρωνείας. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην υπεράσπιση του νομοσχεδίου από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Η κόρη σου δεν σου έγραψε γράμμα αυτή τη φορά;» φώναξε στον υπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης, υπενθυμίζοντας ότι το 2011 ο Κουρουμπλής, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε καταψηφίσει ασφαλιστική μεταρρύθμιση –ύψους 900 εκατ. ευρώ –λέγοντας δημόσια ότι η κόρη του τού έγραψε γράμμα για να το κάνει.
Σε υψηλούς τόνους όμως κινήθηκαν και οι καταγγελίες της Εύης Χριστοφιλοπούλου για τη μεγάλη φρουρά αστυνομικών της Βουλής που συνόδευε χθες εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι είχαν προγραμματισμένα ραντεβού με υπουργούς εντός του κτιρίου. «Μπορεί να κλείσανε το Μαξίμου με τις κλούβες, μπορεί οι πάπιες να πρέπει να γεννήσουν και να κλείσανε τον Εθνικό Κήπο, αλλά τώρα αστυνομοκρατείται και το Κοινοβούλιο;» είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με τον Πρόεδρο της Βουλής να υπεραμύνεται του σκηνικού, κάνοντας λόγο για στημένο επεισόδιο. Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στο επεισόδιο μεταξύ δικηγόρων συνδικαλιστών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι κινήθηκε στα όρια του μπούλινγκ.

Ηχηρό ήταν και το ξέσπασμα της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη. Αφού πρώτα μίλησε για «λόρδους της Αριστεράς», στη συνέχεια κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «μπέρδεψαν τον Τσε με την μύγα τσε τσε».

Εκτός αυτών, οξείες αντιπαραθέσεις με ειδικές αναφορές ακόμα και σε δίκες σημειώθηκαν στη Βουλή το τελευταίο 48ωρο. Για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του αντιπροέδρου της, ποινικοποίησε την πολιτική ζωή, προαναγγέλλοντας διώξεις. «Θα έρθει μία από αυτές τις μέρες που ένας εισαγγελέας θα ασχοληθεί γιατί δεν έχουμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τότε κάπως θα καταλάβει την παρέμβασή σας την παράνομη, την κακουργηματικού χαρακτήρα» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ο τελευταίος, με το γνωστό ύφος, επέστρεψε τα πυρά λέγοντας ότι υπάρχει προς διερεύνηση δάνειο του ΚΕΕΛΠΝΟ που δόθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις για να φανεί αν χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του ή αλλού.

Το χρυσαυγίτικο σόου
Πρωτόγνωρη επίθεση κατά της κυβέρνησης πραγματοποίησαν χθες, ωστόσο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Από τα πυρά τους δεν γλίτωσε ούτε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Αφορμή στάθηκε η απάντηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη στο ακροδεξιό κόμμα. «Είστε χώρος που έχετε υπερασπιστεί κρεματόρια, χούντες, τα πραξικοπήματα, εχθρεύεστε τη δημοκρατία. Προς το παρόν είστε στο εδώλιο και κατηγορείστε για δολοφονία» είπε.
Από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής ακούστηκαν αντιδράσεις και χυδαίες εκφράσεις, με τον Λαμπρούλη να ζητά την παρέμβαση της φρουράς της Βουλής και την απομάκρυνση του βουλευτή Γιάννη Λαγού. Οι χρυσαυγίτες σχημάτισαν κλοιό γύρω από τον Λαγό για να εμποδίσουν την αποβολή του από την Ολομέλεια. Τελικά και έπειτα από μια εικοσάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης –κι ενώ ο Λαγός παρέμενε στο έδρανό του –αποφασίστηκε δεκαπενθήμερος αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει δικαίωμα ψήφου αλλά όχι να παίρνει τον λόγο, ενώ θα κοπεί κατά 50% η βουλευτική αποζημίωσή του.

Από τη ΝΔ ο Βασίλης Κικίλιας, σε πηγαδάκι με τον Χρήστο Παππά και παρουσία δημοσιογράφων, κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή ότι με τη στάση της στηρίζει την κυβέρνηση καθώς συζητούνται όλα τα άλλα εκτός του Ασφαλιστικού. «Μαζί ψηφίσατε Μνημόνια» του απάντησε ο Παππάς.

Η κόντρα των πολιτικών αρχηγών
Σε ευθεία γραμμή με τις κινητοποιήσεις εκτός του Κοινοβουλίου, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατήγγειλε το θράσος της κυβέρνησης να μιλάει για ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «Είστε και εσείς εχθρός των εργαζομένων με τη σημερινή σας ψήφο και με τα όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποτελεί τον πιο πρόθυμο στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. «Η χώρα με κατάκοπους υπουργούς βαδίζει σε Grexit» προέβλεψε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης δεν απέκλεισε επίσης να υπάρξει «σακελλαριάδα» το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Να υπάρξουν δηλαδή βουλευτές που θα παραιτηθούν, παραδίδοντας την έδρα τους, όπως είχε κάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την «πρώτη φορά Αριστερά» πως δεν είναι ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική αλλά «ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού, κομματοκρατίας, κρατισμού και εθνικισμού». Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάλεσε σε σύμπραξη την αξιωματική αντιπολίτευση για το νέο πακέτο μέτρων.

Προχώρησε μάλιστα και σε σχετική σύσταση προς τον πρόεδρο της ΝΔ, προτείνοντάς του να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του και μεταβατικού προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ψήφισε τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και δεν υιοθέτησε μια στείρα αντιπολιτευτική λογική. «Εάν χρειάζεται η βοήθεια της ΝΔ, μάλλον δεν θα είναι και τόσο καλύτερες οι μέρες που έρχονται, όπως είπε ο Πάνος Καμμένος!» σχολίασε σκωπτικά χθες στο περιστύλιο βουλευτής της αντιπολίτευσης.