Oι 12 σύροι πρόσφυγες που ταξίδεψαν το Σάββατο από τη Λέσβο στην Ρώμη έπειτα από πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου παρακολούθησαν ήδη το πρώτο μάθημα ιταλικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου της κοινότητας όπου φιλοξενούνται προσωρινά.

Σε κάθε μία από τις τρεις οικογένειες μουσουλμάνων, μεταξύ αυτών 6 παιδιά, διατέθηκε ένα μικρό διαμέρισμα σε κτίριο της συνοικίας Τραστέβερε.

Συνολικά 80 άνθρωποι ζουν σε αυτό το κτιριακό συγκρότημα, μεταξύ αυτών οικογένειες Σύρων που έφθασαν πρόσφατα από τον Λίβανο χάρη στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» που άνοιξαν οι θρησκευτικές οργανώσεις, με την υποστήριξη των ιταλικών αρχών.

Εντός ολίγων ημερών ή μερικών εβδομάδων, οι τρεις οικογένειες τις οποίες προσκάλεσε ο ποντίφικας θα μετακομίσουν σε πιο ευρύχωρα διαμερίσματα τα οποία αυτήν την στιγμή προετοιμάζονται στο Βατικανό, όπου θα συναντηθούν με τις δύο οικογένειες χριστιανών προσφύγων που φιλοξενούνται από το φθινόπωρο.

Η Ντανιέλα Πομπέι, υπεύθυνη για τους πρόσφυγες, αφηγήθηκε ότι μόλις έφθασαν στο κέντρο υποδοχής, οι σύροι το συνέκριναν με «ένα πεντάστερο ξενοδοχείο».

«Ο ποντίφικας ήταν ο άγγελος που μας έσωσε»

«Δεν θέλουμε να βρίσκονται σε ένα κέντρο στην περιφέρεια της Ρώμης προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσής τους» υπογράμμισε η ίδια.

Για αυτό ακριβώς τα μέλη των τριών οικογενειών «παρακολούθησαν τα πρώτα τους μαθήματα ιταλικής γλώσσας. Μια νέα ζωή ξεκινά για εκείνους. Αρχισαν ήδη να κάνουν περίπατους στο Τραστέβερε» εξήγησε η υπεύθυνη.

Μόλις έφθασαν στην Ρώμη, οι πρόσφυγες υποβλήθηκαν σε ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης στο αεροδρόμιο, όπως το επιβάλλει η ιταλική νομοθεσία. Κατόπιν ενδέχεται να καταθέσουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, οι οικογένειες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, «μια θαυμάσια προσωπικότητα».

«Η Ιταλία είναι σαν ένα όνειρο» δήλωσε ο Χασάν, 30 ετών, την ώρα που η σύζυγός του Νουρ έπαιζε λίγο παραπέρα με τον γιο τους, τον δίχρονο Ριάντ.

Στο πλευρό τους ο Οσάμα, πατέρας τριών παιδιών, επισήμανε ότι ο ποντίφικας ήταν «ένα θαύμα, ο άγγελος που μας έσωσε».