Για σκληρά μέτρα τώρα, στο πλαίσιο του πακέτου των 5,5 δισ. ευρώ, θα πιέσουν οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ σε αναμονή, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Οι αντιπροσωπείες των δανειστών επιστρέφουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Χίλτον - με το ΔΝΤ να ξεκινά αύριο - και όπως αναφέρουν πηγές, οι διαθέσεις τους είναι να εξασφαλίσουν τώρα όλα όσα θεωρούν κρίσιμα. Συγκεκριμένα, όπως διεμήνυσαν στους συνομιλητές τους, θα θέσουν τα εξής θέματα:
1. Μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.
2. Μείωση του αφορολογήτου.
3. Πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ένταξη σ' αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ' αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.
4. Πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε funds των κόκκινων δανείων και συμπερίληψη και ενήμερων δανείων στα προς πώληση πακέτα.
Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι δανειστές θα θέσουν το θέμα των πρόσθετων μέτρων, στη βάση της συμφωνίας που κατέληξαν μεταξύ τους στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Με βάση τις προτάσεις που έχει κατά καιρούς υποβάλει το Ταμείο, τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από το 13% σήμερα στο 24% (όπου θα ανέβει ο κανονικός συντελεστής από 23% σήμερα), περικοπές μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο, περαιτέρω μείωση συντάξεων, μέτρα για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας.


ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Η αναμενόμενη αυτή στάση των δανειστών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας ώς το Eurogroup στο Αμστερνταμ την Παρασκευή, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Πόσω μάλλον αν στο πακέτο της συμφωνίας περιληφθεί τελικά και το πακέτο των μέτρων σε αναμονή.
Ιδιαιτέρως δύσκολο είναι το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποβάλει τέτοια πρόταση ως υπουργός Οικονομικών.
Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς είπε χθες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ότι το Eurogroup της Παρασκευής είναι μια ευκαιρία για να καταγραφεί «η πρόοδος που έχει σημειωθεί». Ουσιαστικά, δηλαδή, εμμέσως απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας (staff level agreement) ώς τότε, αν και διευκρίνισε σχετικά ότι δεν πρόκειται να προβεί σε εικασίες σχετικά με ημερομηνίες.
Πάντως, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ» της διαπραγμάτευσης. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν ότι ο στόχος των δανειστών είναι πλέον να κλείσει συμφωνία στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όχι όμως με υποχωρήσεις εκ μέρους τους.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. Τη θέση ότι «πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να δούμε με ποια μέτρα θα φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» και μετά να μιλήσουμε για το χρέος, διατύπωσε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Μια δήλωση που ερμηνεύεται ως επιδίωξη της Κομισιόν να αποφασιστούν όλα τα μέτρα, τόσο τα 5,5 όσο και τα 3 δισ. ευρώ και μετά το χρέος. Κι αυτό γιατί τα 3 δισ. ευρώ είναι η προϋπόθεση που θέτει το  ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι η θέση της Κομισιόν είναι να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Πρώτα αξιολόγηση και μετά χρέος θέλει και η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη, αλλά προφανώς εννοεί αξιολόγηση για τα 5,5 δισ. ευρώ μόνο.
Αντίθετα, στην προχθεσινή άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση συνέδεσε την αποδοχή των επιπλέον μέτρων 3 δισ. ευρώ με μια ρύθμιση για το χρέος. Η ανακοίνωση εκείνη θεωρείται ότι εξέφραζε περισσότερο τον Τσακαλώτο, ο οποίος είναι υπέρ μιας άμεσης λύσης για το χρέος.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της στη διαπραγμάτευση με την ανακοίνωση την Πέμπτη από τη Eurostat των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαπιστώνεται πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,2% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Πάντως, στελέχη του ΔΝΤ εκφράζουν ερωτηματικά για το κάτα πόσο το πλεόνασμα  υποκρύπτει προσωρινά μέτρα και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και επομένως δεν θεωρούν ότι επηρεάζει δραστικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από