Σε προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για 28 φαρμακευτικά προϊόντα προχώρησε Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο Οργανισμός κάνει λόγο για έκτακτο μέτρο που έχει ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις στην ελληνική αγορά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, προσφεύγει τη Δευτέρα στον αρμόδιο εισαγγελέα για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην απόφαση ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι το μέτρο ισχύει άμεσα και προσθέτει ότι «η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση».

Επιπλέον, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματά των προϊόντων για τα οποία ισχύει η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.

Ο Οργανισμός καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένη η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους».

Η λίστα:/files/1/2016/ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ .pdf