Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Μοχάμεντ Αμπρινί, που συνελήφθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε ότι είναι «ο άνδρας με τα λευκά» που εθεάθη, ενώ συνόδευε τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου.

«Του δείξαμε τις αποδείξεις από το βίντεο όπως τις προετοίμασε η ειδική μονάδα μας. Αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ήταν εκείνος» επισήμανε εκπρόσωπος τύπου από το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο Αμπρινί, 31 ετών, είχε περιληφθεί στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων στην Ευρώπη – τον είχαν δει να επιβαίνει σε αυτοκίνητο μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ δύο ημέρες πριν από τις αιματηρές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι βελγικές αρχές είχαν απευθύνει την Πέμπτη νέα έκκληση για πληροφορίες σχετικά με τον λεγόμενο «άνδρα με τα λευκά» ή «άνδρα με το καπέλο», τον καταζητούμενο για τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, δημοσιοποιώντας νέες φωτογραφίες του.

Ο «άνδρας με το καπέλο» έφυγε από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών λίγο πριν ανατιναχθούν οι δύο συνεργοί του και αργότερα εντοπίστηκε από κάμερες ασφαλείας κλειστού κυκλώματος σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε άλλους 3 υπόπτους που συνέλαβαν οι αρχές την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε το αν ο Μοχάμεντ Αμπρινί είναι ή όχι ο τρίτος άνδρας που ήταν παρών στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο» των Βρυξελλών Ζαβεντέμ την 22α Μαρτίου, διευκρινίζει η εισαγγελία σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Αμπρινί κατηγορείται για «συμμετοχή σε δραστηριότητες μια τρομοκρατικής οργάνωσης και τρομοκρατικές δολοφονίες» στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι της 13ης Νοεμβρίου του 2015.

Ένας άλλος ύποπτος, που οι αρχές αναγνώρισαν ως τον Οσαμά Κ. (Οσαμά Κραγιέμ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες) διώκεται επίσης με τις ίδιες κατηγορίες, στην περίπτωσή του όμως σε σχέση με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Είναι «ο δεύτερος άνδρας» που βρισκόταν σε επικοινωνία με τον βομβιστή αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ. Ήταν επίσης «παρών» σε ένα εμπορικό κέντρο κατά την αγορά των σακιδίων που χρησιμοποιήθηκαν στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ, επισημαίνει η εισαγγελία.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε άλλους δύο άνδρες που συνελήφθησαν χθες στις Βρυξέλλες: τον Ερβέ Μπ. Μ., έναν 25χρονο από τη Ρουάντα, που συνελήφθη μαζί με τον Οσαμά Κ. για «συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και συνέργεια σε τρομοκρατικές δολοφονίες» και τονΜπιλάλ Ε. Μ., 27 ετών, που συνελήφθη στην κοινότητα Λάκεν των Βρυξελλών και θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τον Μοχάμεντ Αμπρινί και τον Οσαμά Μ.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίστηκαν και το Σάββατο όπου σύμφωνα με το δημόσιο γαλλόφωνο δίκτυο RTBF μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δήμο Ετερμπέκ, στις κεντρικές Βρυξέλλες, που είχε στόχο μια αποθήκη.

Η βελγική αστυνομία, υποστηριζόμενη από σκοπευτές, διεξήγαγε στο Ετερμπέκ έρευνα σε κτίριο από το οποίο απομάκρυνε τους ενοίκους του. Το κτίριο, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων με ένα κατάστημα στο ισόγειο, αποκλείστηκε από την αστυνομία και ερευνητές εθεάθησαν στην είσοδο του κτιρίου.

Στις 14:45 τοπική ώρα (15:45 ώρα Ελλάδας) φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησε ότι η επιχείρηση φάνηκε να τελειώνει, μετά την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων της τάξης. Μερικά φορτηγά της αστυνομίας και μέλη της τοπικής αστυνομίας ήταν ακόμη εκεί. Οι δυνάμεις της τάξης είχαν αποκλείσει σημεία με αποτέλεσμα ορισμένοι κάτοικοι να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε αυτήν τη συνοικία, όπου υπάρχουν σχεδόν μόνο κατοικίες. Στην επιχείρηση δεν έγιναν συλλήψεις.