Η ΔΕΗ διατηρείται ως μια ισχυρή -οικονομικά και ενεργειακά- επιχείρηση, με αμετάβλητη τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο και θα αποζημιωθεί για τον ΑΔΜΗΕ, όπως κανείς άλλος δεν θα την αποζημίωνε, γιατί κάθε άλλος υποψήφιος αγοραστής θα αξιοποιούσε αρνητικά τα δεδομένα της συγκυρίας, τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π.Σκουρλέτης.

Ακόμη υπογραμμίζει πως η συμμετοχή της ΔΕΗ σε συνεργατικά σχήματα είναι το «κλειδί» για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, ακυρώνει κάθε σκέψη για «Μικρή ΔΕΗ» και διευκολύνει την αποδοτικότερη αξιοποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε χαιρετισμό του προς την ημερίδα του Δήμου Κοζάνης για την Μεταλιγνιτική Εποχή.

Εξειδικεύοντας τις εξελίξεις αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ ο υπουργός τονίζει ότι «θα παραμείνει κατά 51% στο Δημόσιο, αντί να πωληθεί κατά 66 ή και 100%, ανταποκρινόμενος με τον καλύτερο τρόπο στις υποχρεώσεις του».

Σχετικά με τη ΔΕΗ σημειώνει πως η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξωστρέφεια της Επιχείρησης «η οποία μπορεί να περάσει στη νέα εποχή με νέες συνεργασίες, αντλώντας και μεταδίδοντας γνώση και εμπειρία, χρησιμοποιώντας την πρωτοπόρα θέση της για να πολλαπλασιάσει το θετικό αποτέλεσμα προς όφελος της ίδιας και των καταναλωτών».

Η συμμετοχή της ΔΕΗ σε συνεργατικά σχήματα, υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης, είναι το «κλειδί» για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, ακυρώνει κάθε σκέψη για «Μικρή ΔΕΗ» και διευκολύνει την αποδοτικότερη αξιοποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ο σταδιακός περιορισμός της χρήσης του λιγνίτη είναι μια προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και μια υποχρέωση που εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η μεταλιγνιτική εποχή έρχεται μέσα σε μια συγκυρία περιορισμένων δυνατοτήτων και αυξημένων αναγκών», τόνισε ο υπουργός, προσδιορίζοντας ως κυριότερα ζητήματα προς συζήτηση τη χρηματοδότηση, την αποκατάσταση των εδαφών, την παραγωγική διαφοροποίηση, την εναλλακτική ενεργειακή ταυτότητας και τα χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε τέλος ότι πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την εφαρμογή ενός ειδικού τιμολογίου που θα καθιστά μικρότερο το ενεργειακό κόστος στην περιοχή, για συγκεκριμένης φύσης οικονομικές δραστηριότητες, βρίσκεται ήδη σε φάση επεξεργασίας και η, ενδεχόμενη, θέσπισή του θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στα ζητήματα της τόνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας.