Η Κούβα έχει πολιτικούς κρατούμενους και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μοιραστεί καταλόγους με τα ονόματά τους με την κουβανική κυβέρνηση, είπε τη Δευτέρα ανώτατος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την ιστορική επίσκεψη του τελευταίου στην Αβάνα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο είχε δηλώσει πως η χώρα του δεν έχει πολιτικούς κρατούμενους, ενώ εμφανώς ενοχλημένος ζήτησε από τον δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση να παραδώσει έναν κατάλογο με τα ονόματά τους.

«Αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι; Δώστε μου αμέσως τη λίστα για να τους απελευθερώσω (…) Δώστε μου το όνομα ή τα ονόματα (…) Αν υπάρχουν, θα απελευθερωθούν πριν πέσει η νύχτα», διαβεβαίωσε.

Για τον Ραούλ Κάστρο, αυτή ήταν μια από τις σπάνιες φορές που δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μπεν Ρόουντς είπε σε δημοσιογράφους, σχετικά με τις δηλώσεις του Κάστρο: «Εχω μοιραστεί πολλούς τέτοιους καταλόγους με την κυβέρνηση της Κούβας κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα. Υπάρχουν ασφαλώς περισσότεροι κρατούμενοι των οποίων τα ονόματα αναφέρουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα στην κουβανική κυβέρνηση».

«Είχαμε μια καλή συζήτηση για τη δημοκρατία…»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα πίεσε την Κούβα να βελτιώσει τις συνθήκες ανθρώπινων δικαιωμάτων σε μια δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο ο οποίος έδειξε την οργή του και αντεπιτέθηκε στις ΗΠΑ με κατηγορίες για «υποκρισία».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με ανέκδοτα αλλά περιείχε και έντονες στιγμές αντιπαράθεσης, ο Ομπάμα συνεχάρη τον Κάστρο για τον ανοιχτό διάλογο παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών αλλά πρόσθεσε ότι μια «πλήρης άνθιση» της σχέσης τους θα συνέβαινε μόνο με πρόοδο στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών ήταν εμφανής, με τον Ομπάμα να νιώθει άνετα με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ενώ ο Κάστρο αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε κουβανούς δημοσιογράφους που ήθελαν να του απευθύνουν ερωτήσεις.

Ενώ προσπαθούσε να προσαρμόσει τα ακουστικά του με την μετάφραση από τα αγγλικά, ο 84χρονος ηγέτης μάλωσε τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε ξανά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι είχε συμφωνήσει να απαντήσει μόνο σε μια ερώτηση.

Παρά την παρότρυνση με χιούμορ του Ομπάμα να απαντήσει σε δεύτερη ερώτηση, ο Κάστρο είπε: «Πόσες χώρες εφαρμόζουν και τα 61 ανθρώπινα δικαιώματα; Ξέρετε; Εγώ ξέρω. Καμία. Καμία».

Σε μια άλλη δύσκολη στιγμή προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Κάστρο σήκωσε το χέρι του Ομπάμα στον αέρα για να σχηματίσει το σήμα νίκης με κλειστή παλάμη, αλλά ο Ομπάμα κράτησε την παλάμη του ανοιχτή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες έχουν «σοβαρές διαφορές», συμπεριλαμβανομένων και των τομέων που αφορούν «τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Είχαμε μια καλή συζήτηση για τα ζητήματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο αμερικανός πρόεδρος έχοντας στο πλάι του τον κουβανό ομόλογό του, στην συνέντευξη που παραχώρησαν στο Μέγαρο της Επανάστασης, το σύμβολο του αγώνα της Κούβας κατά του «αμερικάνικου ιμπεριαλισμού».

Η άρση των κυρώσεων, συνέχισε, θα εξαρτηθεί εν μέρει από την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν αλλαγές σε καμία χώρα και ότι αυτές θα πρέπει να προέλθουν εκ των έσω.

Ο Ραούλ Κάστρο επέμεινε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν πληροί όλα τα κριτήρια όσον αφορά την τήρηση όλων των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε τον Ομπάμα να εργαστούν μαζί ώστε όλες οι χώρες να ανταποκριθούν σε αυτά.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ομπάμα είπε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις «εποικοδομητικές ιδέες» του Κάστρο για την φτώχεια και τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ.

Το τουριστικό ρεύμα θα ξεκινήσει σύντομα

Το τουριστικό ρεύμα αμερικανών υπηκόων που θέλουν να επισκεφθούν την Κούβα μπορεί να ξεκινήσει «πολύ σύντομα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην Αβάνα.

«Είναι αναπόφευκτο, θα συμβεί», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC News, τονίζοντας ότι οι απ’ ευθείας πτήσεις και οι επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Υπό τους ισχύοντες αμερικανικούς κανονισμούς, οι περισσότερες επισκέψεις αμερικανών υπηκόων στην Κούβα αφορούν εκπαιδευτικές ή πολιτιστικές ανταλλαγές.