Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τρεις πανεπιστημιακούς την Τρίτη με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» επειδή διάβασαν δημόσια μια διακήρυξη που ζητούσε να σταματήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας τις επιχειρήσεις τους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Η αστυνομία έθεσε επίσης υπό κράτηση βρετανό υπήκοο στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν φυλλάδια τυπωμένα από το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) την ευθύνη για την έκρηξη από παγιδευμένο αυτοκίνητο που κόστισε τη ζωή σε 37 άτομα στην Αγκυρα την Κυριακή. Το PKK επίσης συνδέεται με άλλη μια βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα της Τουρκίας τον Φεβρουάριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 29 άτομα.

Πάνω από 2.000 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν διακήρυξη τον Ιανουάριο ασκώντας κριτική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν 24ωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, και έχουν ως στόχο να ξεριζώσουν τους μαχητές του PKK που κρύβονται σε πόλεις αυτής της περιοχής.

«Εμμεση υποστήριξη σε τρομοκράτες»

Η διακήρυξη εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως οι πανεπιστημιακοί θα πληρώσουν το τίμημα της «προδοσίας» τους.

Σύμφωνα με δικηγόρους, οι Εσρα Μουνγκάν, Μουζαφέρ Καγιά και Κιβάντς Ερσόι κρατήθηκαν μετά από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 10 Μαρτίου για να ασκήσουν κριτική στις διώξεις που υπέστησαν όσοι υπέγραψαν την διακήρυξη, μεταξύ τους και πολλοί πανεπιστημιακοί που έχασαν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι αναφορές τους παρείχαν έμμεση υποστήριξη στους τρομοκράτες, είπε ένας από τους δικηγόρους με γνώση του κατηγορητηρίου.

Ο Βρετανός Κρις Στέφενσον διδάσκει στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί και συνελήφθη έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου είχε προσέλθει για να εκφράσει την υποστήριξή του στους τρεις συναδέλφους του.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει το HDP ότι αποτελεί προέκταση του PKK και ζήτησε τη Δευτέρα να διευρυνθεί ο ορισμός του τρομοκράτη ώστε να συμπεριλάβει και υποστηρικτές τους, όπως βουλευτές, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους ή πολιτευτές.