Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε σημαντική νίκη στους προκριματικούς της Φλόριντα την Τρίτη, δίνοντας τη χαριστική βολή στον αντίπαλό του Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αποσύρθηκε από τον εκλογικό αγώνα.

Εκτός από την Φλόριντα, προκριματικές εκλογές διεξήχθησαν στο Οχάιο, το Ιλινόι, τη Βόρεια Καρολίνα και το Μιζούρι.

Ο Τραμπ έχασε το Οχάιο από τον Τζον Κέισικ, κυβερνήτη αυτής της πολιτείας, αλλάκέρδισε τη Βόρεια Καρολίνα και το Ιλινόιενώ εκτιμάται ότι θα είναι νικητής και στο Μιζούρι, αποτελώντας πλέον σοβαρό εμπόδιο για όσους από το κατεστημένο των Ρεπουμπλικάνων αντιδρούν στην υποψηφιότητά του, διαφωνώντας με το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας του και φοβούμενοι ότι θα οδηγήσει το κόμμα σε ήττα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κέρδισε την Φλόριντα, το Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα και το Ιλινόι από τον Μπέρνι Σάντερς τον γερουσιαστή του Βερμόντ.

Ο Μαρκ Ρούμπιο παραιτήθηκε αφού απέτυχε να μετατρέψει την υποστήριξη του κατεστημένου του κόμματος σε νίκες σε σημαντικές πολιτείες στην διάρκεια των προκριματικών.

«Ενώ αυτή η χρονιά μπορεί να μην ήταν η χρονιά για ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον μας, εξακολουθώ να νιώθω ελπίδα και αισιοδοξία για την Αμερική», είπε ενώπιον των υποστηρικτών του στην Φλόριντα, την πολιτεία που τον εξέλεξε γερουσιαστή και την οποία όμως κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφασή του έρχεται και μετά τις χαμηλές επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας στο Μίσιγκαν και το Μισισίπι, όπου συγκέντρωσε μονοψήφια νούμερα.