Το τελευταίο τριήμερο παρατηρείται αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου για το προσφυγικό Γ.Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα έχουν φθάσει τις 42.000. Την Τετάρτη, ο αντίστοιχος επίσημος αριθμός ήταν 36.000.

Μιλώντας στο Mega, ο Γιώργος Κυρίτσης σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό, στις 08:00 το πρωί της Πέμπτης, στην Ελλάδα βρίσκονται 42.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 12.000 βρίσκονται στην Ειδομένη και άλλοι 10.000 στα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, αρκετοί είναι οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον καταυλισμό στην Ειδομένη, όπου οι συνθήκες είναι άθλιες, προκειμένου να βρουν θέση σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε στο Mega ότι και από το λιμάνι του Πειραιά, όπου έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο πρόκειται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις αίθουσες του ΟΛΠ.

Όπως είπε, η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να είναι σύντομα έτοιμες μερικές χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας για πρόσφυγες, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν 3-4 ημέρες.

Παράλληλα, ο Θ.Δρίτσας τόνισε ότι το τελευταίο τριήμερο παρατηρείται αύξηση προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

Η δήλωση αυτή του κ. Δρίτσα έρχεται σε αντίθεση με την χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας και επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση 50% στις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο, σημείωσε ότι οι ροές έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα τη μέρα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έφθαναν με βάρκες στην Ελλάδα 2.000 με 2.500 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο.

«Χθες [Τρίτη] είχαμε κάπου 700 άτομα. Άρα παίζει ένα θετικό ρόλο η παρουσία του προς το παρόν σε επίπεδο καταγραφής, με την έννοια ότι υπάρχει ένα ‘μάτι’ αρκετά ισχυρό» δήλωσε ο κ. Βίτσας.