Ένα γκολ του Βάργκας με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 79΄, το ένατο στο πρωτάθλημα για τον πρώτο σκόρερ της Ένωσης, έκρινε μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και εκείνο με τον Παναθηναϊκό στο ίδιο γήπεδο και έδωσε τη νίκη με το ίδιο σκορ (1-0) στην ΑΕΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Με το γκολ αυτό επέστρεψε στους γηπεδούχους να εδραιωθούν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, καθώς η διαφορά τους από τους Πράσινους αυξήθηκε στους επτά βαθμούς. Στις καθυστερήσεις του αγώνα αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Μέστο.

Η μοιρασιά στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε βγαλμένη από… μαθηματική εξίσωση. Ακριβώς στα ίσια! Μέχρι το 23ο λεπτό η ΑΕΚ έδειχνε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο, απολαμβάνοντας κατοχή της μπάλας που πλησίαζε το 70%, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη φετινή σεζόν. Από το 23 έως το τέλος του ημιχρόνου, η κυριαρχία του Παναθηναϊκού ήταν ολοκληρωτική.

Η αιτία γι΄αυτήν την αντιδιαμετρική αλλαγή ήταν το «τρικ» του Πογέτ που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ταυτόχρονα τους δύο πιο γρήγορους παίκτες της ομάδας, Μπαρμπόσα και Πλατέλλα, ενώ στην κορυφή έπαιζε ο πανήψυλος Πέκχαρτ με σαφή εντολή να «σπάει» τη μπάλα στα πλάγια. Πέρασε μισό ημίχρονο προσαρμογής, ο Στραματσόνι φρόντισε να απομονώσει τον Τσέχο, να εκμεταλλευτεί την υπεροπλία σε ανασταλτικούς μέσους (με Αμπέντ, Εσιέν, Ζέκα) και να βραχυκυκλώσει απόλυτα τους γηπεδούχους. Ο Παναθηναϊκός έχασε και τις καλύτερες ευκαιρίες του ημιχρόνου με τον Καλτσά στο 25΄ και τον Μπεργκ στο 43΄. Αμφότερες από αδράνεια του Αρθο, αλλά ο Μπαρόχα ήταν εκεί να διορθώσει τα λάθη του Ισπανού.

Ο Πογέτ πήρε την απόφαση να μην αλλάξει κάτι στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Η ΑΕΚ παρέμεινε εντελώς ακίνδυνη, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε δύο καλές ευκαιρίες με ισάριθμες κεφαλιές του Ροντρίγκο Μολέδο μετά από κόρνερ (57΄,63΄). Η ώρα της αλλαγής για την ΑΕΚ σήμανε στο 64΄ με τους Τζεμπούρ, Αραβίδη να μπαίνουν στο ματς και το σύστημα να μετατρέπεται σε καθαρό 4-4-2. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο αφού στο 67΄ οι γηπεδούχοι δημιούργησαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους, με τον Στιλ να νικάει στον Αραβίδη σε τετ α τετ και στη συνέχεια τον Μπαρμπόσα να σουτάρει άουτ στην κενή εστία.

Στο 70΄ ο Ντίντακ σταμάτησε τελευταία στιγμή τον Μπεργκ και στο 78΄ ήλθε η φάση που καθόρισε το ματς. Με μια ανόητη ενέργεια, ο Βλαχοδήμος απέκρουσε με τα χέρια το φάουλ του Βάργκας από 20 μέτρα, χαρίζοντας στην ΑΕΚ νέο φάουλ από ιδανική θέση. Ο άσος από τη Βενεζουέλα ανέλαβε ξανά την εκτέλεση και με αριστοτεχνικό τρόπο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Είναι αναμφίβολα το πρόσωπο του αγώνα, είναι ο άνθρωπος των μεγάλων στιγμών, αφού έχει πετύχει τα γκολ της νίκης τόσο εναντίον του ΠΑΟΚ, όσο και του Ολυμπιακού.

Σίγουρα έχει και τύχη ο Πογέτ, αφού η ΑΕΚ σήμερα δεν ήταν καλύτερη. Ομως, στο ποδόσφαιρο δεν επικρατεί πάντα ο καλύτερος, αλλά ο πιο ικανός. Κι η ικανότητα του Πογέτ φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι επί των ημερών του η ΑΕΚ δεν έχει δεχθεί ακόμα γκολ σε ντέρμπι!

Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

Κίτρινες: Τζανετόπουλος – Ζέκα, Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής, Μέστο

Κόκκινη: 90+5΄ Μέστο (δεύτερη κίτρινη)

ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογέτ): Μπαρόχα, Μπακάκης, Αρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον (75΄ Τζανετόπουλος), Βάργκας, Μπαρμπόσα, Πλατέλλας (64΄ Τζεμπούρ), Πέκχαρτ (64΄ Αραβίδης)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Μέστο, Μολέδο, Τελάντερ, Πράνιτς, Ζέκα, Εσιέν (75΄ Κουτρουμπής), Αμπέντ (81΄ Μαμούτε), Καλτσάς (67΄ Βιγιαφάνες), Βλαχοδήμος, Μπεργκ