Μετά από εβδομάδες οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης σε συμβιβασμό με τον κυβερνητικό του εταίρο, τη Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, σε ό,τι αφορά τον νόμο για τα σύμφωνα συμβίωσης των ομοφύλων.

Ο συμβιβασμός δεν συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα υιοθεσίας του παιδιού του ενός μέλους του ζευγαριού από τον έτερο σύντροφο. «Το σημείο αυτό θα συμπεριληφθεί σε μελλοντικό σχέδιο νόμου, που θα αφορά, γενικότερα, όλες τις υιοθεσίες», δήλωσαν ιθύνοντες της κεντροαριστεράς.

Από τα σύμφωνα συμβίωσης αφαιρείται και η «υποχρέωση να παραμένουν, οι σύντροφοι, πιστοί ο ένας στον άλλον». Ηταν μια απαίτηση της κεντροδεξιάς, για να τονισθεί η διαφορά σε σύγκριση με τον θεσμό του γάμου.

Παραμένουν όμως, τα κληρονομικά δικαιώματα, εκείνο στην σύνταξη και στην διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου.

Σήμερα το βράδυ η ψηφοφορία

Η έγκριση του νόμου έχει συνδεθεί από τον Ρέντσι με ψήφο εμπιστοσύνης και η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Μέλη των ιταλικών οργανώσεων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ομοφύλων διαδήλωσαν, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, έξω από τη Γερουσία στην Ρώμη, φωνάζοντας συνθήματα κατά ενός «αδύναμου και αναποτελεσματικού νόμου που ικανοποιεί μόνο το Βατικανό».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, ως γνωστόν, δεν διαθέτει στην Γερουσία την πλειοψηφία και η πρώτη προσπάθεια συμμαχίας με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Πρόκειται, πάντως, για ένα ιστορικό γεγονός που ευνοεί την Ιταλία», έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter.