Η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες με το μεταναστευτικό, καλό θα ήταν να υπάρξουν αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή του μνημονίου, να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας.

Πρόσθεσε δε, ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει, να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό, να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση και να θέσει σε λειτουργία το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται, ήδη, στην Αθήνα και προετοιμάζουν το έδαφος για την αποστολή των επικεφαλής των θεσμών.

Για το προσφυγικό ζήτημα, πάντως, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «αξιοσημείωτη πρόοδο», προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα».