«Μία από τις μεγάλες μου ανησυχίες είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόζει τις σημαντικές αποφάσεις που πήρε το περασμένο καλοκαίρι για το προσφυγικό, όπως είναι τα προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες».

Αυτόν τον προβληματισμό διατύπωσε το απόγευμα της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ για το προσφυγικό, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.

Ο κ.Γκράντι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προσθέτοντας: «Μόνο λίγες εκατοντάδες προσφύγων έχουν πάει σε άλλες χώρες. Και την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι αρκετές χώρες στην Ευρώπη κλείνουν τα σύνορά τους και βάζουν εμπόδια στους πρόσφυγες. Αν δεν ανοίξουμε άλλους «δρόμους» για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, άλλες εναλλακτικές γραμμές, τότε το πρόβλημα θα γίνει πολύ πιο σοβαρό». Όπως ανέφερε, πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθούν νόμιμες δίοδοι όπως είναι τα προγράμματα επανεγκατάστασης ή οι βίζες εργασίας.

Ο κ.Γκράντι εξέφρασε την ανησυχία του και για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα αν συνεχιστεί η πρακτική των κλειστών συνόρων από άλλες χώρες. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει αδιέξοδο στην Ελλάδα. Τότε θα έχει να διαχειριστεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων» είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα – τη δεδομένη στιγμή που δέχεται κύμα προσφύγων – και τι μπορεί να τη συμβουλέψει ο κ.Γκράντι είπε πως καλό θα ήταν να μην επιλεγεί η δημιουργία τεράστιων καταυλισμών προσφύγων διότι αυτό δεν βοηθάει την καλή διαχείριση. «Όμως αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο Ύπατος Αρμοστής απαντώντας σε ερώτηση αναφέρθηκε και στο θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως δεν ξέρει λεπτομέρειες και θα ζητήσει περισσότερα στοιχεία.