Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν διαβεβαίωσε την Τετάρτη τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλίνουν όλο και περισσότερο στην συνεργασία με τη Μόσχα και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στην Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα συνεχίσουν να παρατείνονται «αυτόματα».

«Θεωρώ ότι η περίοδος που παρατείναμε αυτόματα τις κυρώσεις μας βρίσκεται πίσω μας», είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Πούτιν στο Νόβα Ογκάριεβα.

«Ολο και περισσότερες χώρες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως χρειάζεται να συνεργαστούμε», πρόσθεσε ο Ορμπαν στις δηλώσεις του που μεταφράζονταν ταυτόχρονα στα ρωσικά.

Τον Δεκέμβριο η ΕΕ παρέτεινε για έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει στην Ρωσία λόγω της εμπλοκής της στην σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Δηλωμένος θαυμαστής του Πούτιν

Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2014, στοχοποιούν μεγάλους τομείς της ρωσικής οικονομίας: τράπεζες, εταιρείες των κλάδων άμυνας και της ενέργειας. Σε αντίποινα, η Μόσχα επιβάλλει εμπάργκο στα περισσότερα αγροδιατροφικά προϊόντα προέλευσης ΕΕ, κάτι που πλήττει σκληρά τις οικονομίες ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, έχουν καλέσει να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, υπό τον όρο της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε από τη δική του πλευρά πως θεωρεί «παράλογη» τη σύνδεση της άρσης των κυρώσεων με την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, κρίνοντας ότι επαφίεται στο Κίεβο να καταλήξει σε μια συνεννόηση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις τους.«Η μπάλα δεν βρίσκεται στην περιοχή της Ρωσίας», επέμεινε ο ρώσος πρόεδρος.

Δηλωμένος θαυμαστής του ρώσου προέδρου, ο Βίκτορ Ορμπαν έχει προωθήσει μια προνομιακή σχέση με τη Μόσχα μετά την επάνοδό του στην εξουσία το 2010. Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, η κυβέρνησή του συνήψε συμφωνία με τη Ρωσία για την επέκταση του μοναδικού ουγγρικού πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.