Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Τζαχάρης, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της Oμογένειας, όπως γράφει η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας». Ο ομογενής είχε στηρίξει το έργο της Αρχιεπισκοπής και της «Αποστολής» κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Με περιουσία ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, ο εκλιπών βρισκόταν στην 307η θέση στην λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ για το 2015.

Αγόρασε μαζί με τον Φίλιπ Φροστ τη φαρμακευτική εταιρία Key, το 1972. Παρέμεινε διευθυντής της μέχρι το 1986 και υπό την ηγεσία του η εταιρία άκμασε μέχρι τη συγχώνευσή της με την Schering-Plough έναντι 836 εκατ. δολαρίων.

Το 1988 ίδρυσε την φαρμακευτική εταιρία Kos και την πούλησε στα Εργαστήρια Abbott το 2006 για 4,2 δισ. δολάρια. Τον Ιούνιο του 2013, η Pearl Therapeutics, στην οποία η εταιρία του ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής, αποκτήθηκε από την AstraZeneca έναντι 560 εκ. δολαρίων.

Για την ενίσχυση ελληνικών σκοπών, το 2013 ο ίδιος και η σύζυγος του Μαίρη δώρισαν 2 εκ. δολάρια στην έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού «Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος» στο πανεπιστήμιο Φόρντχαμ.

Την ίδια χρονιά, το Ιδρυμα της Οικογένειας Τζαχάρη δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 2 εκ. δολάρια για την ανακούφιση της πείνας και της φτώχειας στην Ελλάδα.

Ο εκλιπών ήταν αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Δήλωση του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος πληροφορηθείς την εκδημία του ευεργέτη Μιχαήλ Τζαχάρη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με θλίψη η Εκκλησία και ο λαός της Ελλάδος πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Μιχαήλ Τζαχάρη, σπουδαίου ανδρός της ελληνικής ομογένειας των Η.Π.Α., γνωστού για την προσφορά του στην Εκκλησία και το Γένος μας, τόσο στη διασπορά όσο και στη μητέρα Ελλάδα. Ο εκλιπών Μιχαήλ Τζαχάρης υπήρξε ευγενές τέκνο της Ελληνορθοδοξίας στο «Νέο Κόσμο».

Ως άξιος Ορθόδοξος και ως άξιος Έλληνας, χρησιμοποίησε τα πλούσια υλικά αγαθά που απέκτησε από την μεγάλη και επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα προς όφελος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, προάγοντας τα ιδανικά, τις αξίες και την παράδοση του Ελληνορθόδοξου λαού μας. Πολύτιμη υπήρξε η αρωγή του στην Ελλάδα, την οποία στήριξε με γενναίες οικονομικές προσφορές και προγράμματα δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κρίσης, που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

Συνεχίζοντας την μακρά παράδοση των μεγάλων ευεργετών του Γένους ο εκλιπών κατέστη ένας εκ των μεγαλύτερων σύγχρονων ευεργετών του Γένους μας. Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του, το δε παράδειγμά του που κληροδοτεί στον απανταχού Ελληνισμό, να παραμείνει φωτεινό και επίκαιρο για τις επερχόμενες γενεές».

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος.

Δήλωση για τον θάνατο του Μιχαήλ Τζαχάρη έκανε και ο γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμούς της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή», Κωνσταντίνος Δήμτσας. «Η Μεγάλη Οικογένεια της «Αποστολής» θρηνεί την απώλεια του Μιχαήλ Τζαχάρη (Michael Jaharis), επιφανούς Ομογενούς επιχειρηματία από τις Η.Π.Α.Από την αρχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο αείμνηστος Τζαχάρης υπήρξε αρωγός και συμπαραστάτης του έργου της «Αποστολής», στηρίζοντας γενναιόδωρα τα προγράμματα και τις δράσεις του Φιλανθρωπικού μας Οργανισμού για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την Πατρίδα μας» αναφέρει. Όπως προσθέτει «η «Αποστολή» εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια της στη Σύζυγο και Οικογένεια του εκλιπόντος Μεγάλου Ευεργέτου». Αναφέρει επίσης ότι η «Αποστολή» θα αποδώσει το όνομά του σε Κέντρο Φροντίδος Παιδιού, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει προσεχώς σε περιοχή της Αττικής.