Η δραματική ταινία επιβίωσης Η Επιστροφή (The Revenant) του μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονσάλες Ιναρίτου ήταν ο μέγας νικητής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας πέντε BAFTA, γνωστά ως «βρετανικά Οσκαρ» – μεταξύ άλλων, για την καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και πρώτο ανδρικό ρόλο (Λεονάρντο Ντι Κάπριο).

Απέσπασε επίσης και τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας και ήχου, στην διάρκεια της απονομής που έγινε την Κυριακή το βράδυ στο Λονδίνο.

Στην ταινία, που έχει ήδη αποσπάσει αρκετά βραβεία, ο Ντι Κάπριο υποδύεται τον κυνηγό θηραμάτων Χιού Γκλας, ο οποίος εγκαταλείπεται από τους συντρόφους του ως νεκρός μετά από επίθεση αρκούδας κατά την εκστρατεία τους για γούνες τη δεκαετία του 1820. Ο Γκλας επιζεί ενός σκληρού χειμώνα και επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση.

«Είμαι εντελώς συγκινημένος», είπε ο Ιναρίτου κατά την απονομή του βραβείου καλύτερης ταινίας.

Η Επιστροφή, που είναι υποψήφια για 12 Οσκαρ -τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 28 Φεβρουαρίου- αναδείχτηκε μεγάλη νικήτρια, απέναντι στις ταινίες «Carol» του Τοντ Χέινς, «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» του Ανταμ Μακέι και «Spotlight» του Τομ Μακάρθι.

Στην Μπρι Λάρσον τοβραβείο Α’ γυναικείου ρόλου

Συνεχίζοντας μια σειρά από επιτυχίες, η Μπρι Λάρσον κέρδισε το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην ταινία «Room», όπου υποδύεται μια νεαρή μητέρα που κρατείται όμηρος με το γιο της.

Η Κέιτ Γουίνσλετ, η οποία έχει ήδη ένα Οσκαρ στην κατοχή της, κέρδισε το βραβείο του δεύτερου γυναικείου ρόλου στην ταινία «Steve Jobs», όπου υποδύεται την Τζοάνα Χόφμαν, συνάδελφο του εκλιπόντος ιδρυτή της Apple, ενώ ο Μαρκ Ράιλανς απέσπασε το βραβείο του δεύτερου ανδρικού ρόλου για την Γέφυρα των Κατασκόπων («Bridge of Spies»).

Το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου δόθηκε στην ταινία Το Μεγάλο Σορτάρισμα (The Big Short), περί χρηματοπιστωτικής διαφθοράς, ενώ το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου πήγε στην ταινία Spotlight, που αναφέρεται στην έρευνα εφημερίδας για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδικών από ιερείς της Καθολικής εκκλησίας.

Το «Brooklyn» απέσπασε το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας.