Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι θα ανακοινώσει «σημαντικές νέες συνεισφορές για την υποστήριξη των προσπαθειών ανακούφισης» των Σύρων προσφύγων την Πέμπτη στη διεθνή σύνοδο δωρητών του Λονδίνου, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική προεδρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε τηλεφωνικά με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τις κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ ενημερώθηκε από τον Κάμερον για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταρρύθμιση της σχέσης του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ομπάμα «επανέλαβε την σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ σε ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Κάμερον, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάιο του 2015, έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν εάν η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, πιεζόμενος κυρίως από την ευρωσκεπτικιστική μερίδα των Συντηρητικών, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές δημιουργεί τον κίνδυνο μιας νέας μείζονος κρίσης στην Ευρώπη, εν μέσω της κρίσης των προσφύγων που πυροδότησε ήδη φυγόκεντρες τάσεις.