Σοκ προκάλεσε το πρωί της Δευτέρας η είδηση του θανάτου του θρύλου της ροκ Ντέιβιντ Μπάουι.

Εκατομμύρια μηνύματα έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα. Η πλατφόρμα Visibrain, καταμέτρησε στις 15.30, ώρα Ελλάδος περισσότερα από 3,16 εκατ. tweets σχετικά με τον Ντέιβιντ Μπάουι, με τις ετικέτες #RIPDavidBowie και #DavidBowie.

Ο διάσημος τραγουδιστής πέθανε σε ηλικία 69 ετών, έπειτα από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο.

Την είδηση του θανάτου του, την Κυριακή, επιβεβαίωσε ο γιος του, Duncan Jones, γνωστός και ως Zowie Bowie, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: Προς μεγάλη μου λύπη, επιβεβαιώνω ότι είναι αλήθεια. Θα είμαι εκτός δικτύου για λίγο. Την αγάπη μου σε όλους.

Παράλληλα, στη σελίδα του αστέρα της ροκ στο Facebook δημοσιεύτηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο David Bowie πέθανε ήμερα, έχοντας δίπλα του τα μέλη της οικογένειάς του, έπειτα από μια θαρραλέα μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο. Πολλοί θρηνείτε μαζί μας την απώλεια, σας ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα των στιγμών κατά τη διάρκεια του πένθους».

Οι φόροι τιμής στην εξαιρετική σταδιοδρομία του καλλιτέχνη κατέκλυσαν τη Δευτέρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο από τους φαν του από τον κόσμο της μουσικής όσο και από πολιτικούς.

«Μεγάλωσα ακούγοντας και παρακολουθώντας την ιδιοφυΐα της ποπ Ντέιβιντ Μπάουι. Ήξερε να ανακαλύπτει και πάλι τον εαυτό του καλύτερα από τον καθένα, ερχόταν πάντοτε τη σωστή στιγμή. Μια τεράστια απώλεια», γράφει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ο Ντέιβιντ Μπάουι ήταν μια από τις κύριες πηγές έμπνευσής μου, (ήταν) τόσο γενναίος, τόσο δημιουργικός, μας έδωσε μαγεία για μια ολόκληρη ζωή», ανέφερε ο ράπερ Κάνι Γουέστ, ενώ η Μαντόνα δήλωσε «συντετριμμένη». ‘Είμαι συντετριμμένη! Αυτός ο φοβερός καλλιτέχνης άλλαξε τη ζωή μου! Πρώτη συναυλία που παρακολούθησα στο Ντιτρόιτ! R.I.P.» (Αναπαύσου εν ειρήνη), γράφει η σταρ στο Twitter.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, πατέρα όλων των τρελών. Μέρα πολύ θλιμμένη», λέει ο αμερικανός ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο, ενώ ο Ράσελ Κρόου γράφει στο Twitter: «Αγαπούσα τη μουσική σου. Σε αγαπούσα. Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της σκηνής που έζησε ποτέ».

«Μόλις έχασα έναν ήρωα. Αναπαύσου εν ειρήνη, Ντέιβιντ Μπάουι», ανέφερε ο παρουσιαστής της τελετής απονομής των Χρυσών Σφαιρών Ρίκι Ζερβέ.

Πολυσύνθετη περσόνα, ένας πραγματικός δανδής της rock ή χαμαιλέοντας, είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που -δικαίως- έχουν αποδοθεί στο μοναδικό αυτόν καλλιτέχνη. Ο «Τhin White Duke» που πριν από λίγες μόνο ημέρες, στις 8 Ιανουαρίου 2016 γιόρτασε τα 69α γενέθλιά του, δήλωνε ακόμα «παρών» παρουσιάζοντας το ολοκαίνουριο 29ο (και τελευταίο) άλμπουμ του «Blackstar» το οποίο κυκλοφόρησε ανήμερα των γενεθλίων του.

Λίγα λόγια για τον David Bowie

Ο David Robert Jones γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947 στο Μπρίξτον στο Λονδίνο, την ίδια ημέρα που ο Elvis Presley γινόταν 12 ετών. Σε ηλικία 13 χρόνων, εμπνευσμένος από την jazz, ξεκίνησε μαθήματα σαξόφωνου και τη δεκαετία του ’60 έκανε τα πρώτα του -αποτυχημένα- μουσικά βήματα για να βρει το δικό του δρόμο ως David Bowie.

Το 1969 ήταν η χρονιά ορόσημο στην πορεία του, όταν και κυκλοφόρησε το θρυλικό πλέον τραγούδι του «Space oddity», που «σκαρφάλωσε» μέχρι το Νο 5 του βρετανικού chart και τον εκτόξευσε ως καλλιτέχνη. Ήταν εξάλλου εκείνη την εποχή που ο Bowie πειραματιζόταν με τα media, τον κινηματογράφο, την μιμητική τέχνη, τον βουδισμό, την ηθοποιία και την… αγάπη. Η επαφή του άλλωστε με τον κόσμο της παντομίμας και της ηθοποιίας αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά εφόδια για τους μετέπειτα πειραματισμούς του στις μεταμφιέσεις του και στις προσωπικότητες που «ντυνόταν» κατά καιρούς.

Η δεκαετία του ’70 ήταν η δεκαετία που ο Bowie μεγαλουργεί και καθιερώνεται. Ανατρεπτικός αντισυμβατικός, προκλητικός και αδιαμφισβήτητα πρωτοπόρος -σε πολλά- για την εποχή του, δημιουργεί τη δική του σχολή τόσο στη μουσική και την έννοια του rock όσο και στην εικόνα του και στην προώθησή της. O Bowie εκτός από τους σπουδαίους δίσκους που έχει κυκλοφορήσει, τις συνεργασίες του και τα τραγούδια του, έχει απασχολήσει με την προσωπική του ζωή, τις δηλώσεις του ότι είναι ομοφυλόφιλος, το ανδρόγυνο στυλ του, το δημόσιο φιλί του με τον Lou Reed αλλά και τις φήμες για την… ιδίαιτερη σχέση του με τον Mic Jagger.

Ο Βowie είχε συμμετάσχει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, είχε ασχοληθεί με τη ζωγραφική, ακόμα και με το σχεδιασμό ρούχων, ενώ είχε υπάρξει ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες. Τόσο οι Nine Inch Nails, Smashing Pumpkins, Marilyn Manson, όσο και οι Μadonna και Lady Gaga τον τοποθετούν στην κορυφή των επιρροών τους.

Από την αρχή της καριέρας του, ο Bowie κυριαρχούσε στο μουσικό προσκήνιο, παρουσιάζοντας πάντα εφευρετικά τραγούδια, αδιαφορώντας και αγνοώντας κάθε μουσικό ύφος και τάση, συνδυάζοντας συχνά ασύμβατες μεταξύ τους φόρμες. Με την ίδια ευκολία που «δημιουργούσε» έναν χαρακτήρα, με την ίδια ακριβώς ευκολία μπορούσε να τον αποβάλλει, να τον επαναπροσδιορίσει και να επανατοποθετηθεί. Από το ταπεινό folk ξεκίνημά του, μέχρι τον δόξα που του προσέφερε η εικόνα του Ziggy Stardust, μέχρι στην γοητεία που του αποδόθηκε σαν «Thin White Duke» («Λεπτός Λευκός Δούκας»), συνέχισε έως το τέλος να μας εντυπωσιάζει και να μας συναρπάζει με κάθε του κίνηση.