Μετά την πολύωρη ταλαιπωρία συνεχίζουν το ταξίδι τους οι επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Νήσος Ρόδος, το οποίο παρουσίασε δύο φορές μηχανική βλάβη.

Το πλοίο πήρε άδεια από τον νηογνώμονα και ξεκίνησε για το υπόλοιπο του ταξιδιού του το βράδυ της Δευτέρας με προορισμό τη Χίο και τη Λέσβο. Συνολικά 70 άτομα έχουν προορισμό τη Χίο και 58 τη Λέσβο.

Οσοι είχαν προορισμό τη Σάμο, αναχώρησαν νωρίτερα για το Βαθύ με το πλοίο «Νήσος Μύκονος».

Η περιπέτεια ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής, όταν το Νήσος Ρόδος αναχώρησε στις 22:00 από Πειραιά με προορισμό Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη. Ενώ βρισκόταν στον Σαρωνικό, παρουσίασε μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει στο λιμάνι για αποκατάστασή του προβλήματος.

Στις 3:52 τα ξημερώματα αναχώρησε εκ νέου από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά ενώ έπλεε σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Σύρου παρουσίασε εκ νέου μηχανική βλάβη στην ίδια μηχανή με αποτέλεσμα να προσεγγίσει εκτάκτως το λιμάνι του νησιού.

Στο πλοίο στο οποίο επέβαιναν 314 επιβάτες, 44 ΙΧ αυτοκίνητα, δύο δίκυκλα και έντεκα φορτηγά, είχε απαγορευτεί ο απόπλους από τη Λιμενική Αρχή Σύρου.