Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπέγραψαν την Τετάρτη  οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, Αλέξης Τσίπρας, Αλ Σίσι και Ν. Αναστασιάδης. με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά τριμερούς συνεργασίας.

Στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την τριμερή. 

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.  Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση  των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν ότι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται  στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε,  στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας. 

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να  παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών». 

Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου».

Επίσης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων», τόνισε

Η σημερινή, για τρίτη φορά, σύγκληση της τριμερούς, στην Αθήνα «αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας να συνεχίσουμε την πορεία μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη, καθώς επίσης, συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στην απο κοινού συνεργασία, με βάση ένα κοινό όραμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Μ. Ανατολή», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, μετά την τριμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε πολλούς τομείς, «που εξασφαλίζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας».
Πρόσθεσε οτι «προσβλέπουμε σε συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, η οποία θα αποδώσει τα οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον, προσβλέπουμε την επόμενη περίοδο να υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα μέσα από κοινά έργα».

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη «αντανακλά την συμφωνία μας και την ταυτισή μας στα οράματα, καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια περιοχή που βασίζεται στην ανεξιθρησκεία με διαχρονικό τρόπο».

«Εδώ οι θρησκευτικοί θεσμοί και τα θρησκευτικά όργανα οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα, ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την διοργάνωση του θρησκευτικού διαλόγου τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, στην διάσκεψη αυτή συμμετείχε η Αίγυπτος σε υψηλό επίπεδο λόγω της πεποίθησής μας για την σημασία αυτής της διάσκεψης και ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση των εισηγήσεων αυτής της διάσκεψης», επισήμανε ο Φατάχ αλ Σίσι.

Ανέφερε ότι στην σημερινή διάσκεψη κορυφής, οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν «στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου κάτι τέτοιο να συμβάλλει στην εξάλειψη ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες έντασης και αποσταθεροποίησης στην Μ. Ανατολή».

Υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο «απαιτεί πολλές προσπάθειες από όλες τις πλευρές».

«Επίσης, σύμφωνα με τις συζητήσεις μας, προκύπτει η ανάγκη εύρεσης λύσης των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης εξέφρασε «την συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις προσπάθεις επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την εξασφάλιση της ενότητας του νησιού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Ακουσα με πολύ προσοχή τον εξοχότατο πρόεδρο της Κύπρου και τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας, σχετικά με την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κίνησης, με βάση ανθρώπινη και όχι μόνο με πρίσμα την ασφάλεια, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα με ανθρώπινο πλαίσιο βάσει των διεθνών συνθηκών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή διοργάνωση της τριμερούς και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συμμετοχή του και την σημαντική συμβολή του στην στήριξη της τριμερούς διαβούλευσης.

«Αδημονώ να συγκληθεί η επόμενη συνάντησή μας στο Κάιρο για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων μας στην κοινή εργασία. Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την κοινή συνεργασία, προσβλέπουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα συμβάλλει στην κοινή ανάπτυξη και πρόοδο προς όφελός μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος γίνονται ο πόλος σταθερότητας

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτού ξεκινήσει η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, τόνισε ότι: «σε μια περίοδο που η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ο πόλος σταθερότητας». 

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον κ. Αναστασιάδη εδώ. Πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάζουν εκ του σύνεγγυς όλες τις τελευταίες εξελίξεις, και σε σχέση με το προσφυγικό, με τη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία. Είπε ότι η χαρά σήμερα είναι διπλή «γιατί έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, οι δύο μας, ταυτόχρονα όμως και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, προχωρώντας σε μια πολύ σημαντική στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο».

«Θα έχουμε τη χαρά» συνέχισε «να επαναλάβουμε μια παρόμοια στρατηγικής σημασίας συνεργασίας, αυτή τη φορά και με το Ισραήλ, τον Γενάρη στη Λευκωσία». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας για την προκοπή και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή». Υπογράμμισε δε ότι σε μια περίοδο που η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ο πόλος σταθερότητας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβάλει και στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα στην περιοχή και θα δώσει τέλος στην 40χρονη και πλέον κατοχή του βόρειου κομματιού.

Ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και του κυπριακού λαού γιατί, όπως είπε, αυτή την περίοδο οι διμερείς διαβουλεύσεις τους, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και η συμβολή που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σε τομείς όπως οι εγγυήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικές. Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πει οτιδήποτε δημόσια που αφορά τον διεξαγόμενο διάλογο, γιατί, όπως ανέφερε, πιστεύει ότι αυτή την ώρα η επικέντρωση πρέπει να είναι στην ουσία και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουμε και όχι στον δημόσιο διάλογο πάνω στα μεγάλα εθνικά θέματα, αρκεί να υπάρχουν οι κοινές αρχές, αξίες και οι επιδιωκόμενοι στόχοι και εδώ υπάρχει πλήρης ταύτιση.

Ταυτόχορνα ο κ. Ανασταδιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η τρίτη αυτή στη σειρά τριμερής συνάντηση με την Αίγυπτο και η διακήρυξη των Αθηνών «εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και ευελπιστώ ότι θα υπάρξει μια διεύρυνση». «Αυτό» πρόσθεσε «δεν μπορώ να το πω δημόσια, αλλά θα το πω κατ' ιδίαν, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή μου στην Ιορδανία, που δημιουργεί κάποιες άλλες δυναμικές συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή».

Ακόμα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η άριστη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, όχι απλά θα συνεχίσει αλλά θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή ώστε από κοινού να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε». Τέλος, ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο στις προσπάθειες που καταβάλλετε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει».

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ευχαρίστησε τους άλλους δύο ηγέτες για την τρίτη κατά σειρά τριμερή συνάντηση που, όπως είπε, αντανακλά τις βαθιές σχέσεις των τριών χωρών, συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαών τους και στη συνεργασία και τον συντονισμό σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προνόμια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας, πρόσθεσε ο κ. Σίσι, και συμφώνησε ότι η συνεργασία αυτή στέλνει μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από