Στους 12 ανήλθαν οι νεκροί (έξι παιδιά -πέντε αγόρια και ένα κορίτσι-, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες) από το ναυάγιο ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες με προορισμό την Ελλάδα, βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου.

Υστερα από τηλεφώνημα στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. στις 02.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης,σκάφος της Frontex εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή δεκάδες άτομα.

Σκάφη του λιμενικού σώματος και κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού περισυνέλεξαν από τη θαλάσσια περιοχή 26 άτομα (17 άνδρες, 5 γυναίκες, 4 παιδιά), ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 12 άτομα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων.

Τα παιδιά που διεσώθησαν μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα στο νοσοκομείο της Σάμου καθώς παρουσίασαν συμπτώματα υποθερμίας.

Οι ελληνικές Αρχές, συνεπικουρούμενες από την FRONTEX, «καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, ωστόσο αναζητείται διεθνής παρέμβαση για τον έλεγχο και την πρόληψη στα σημεία επιβίβασης των μεταναστών, ώστε να αποτρέπεται η πλεύση πλωτών φέρετρων στο Αιγαίο», τονίζεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος,

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ναυάγιο σημειώθηκε όταν το εννέα μέτρων ξύλινο σκάφος, στο οποίο επέβαινε υπέρμετρος αριθμός ατόμων, πήρε απότομη κλίση με αποτέλεσμα να υπάρξει εισροή υδάτων και να βυθιστεί.

Τη βαθιά τους οδύνη για το τραγικό περιστατικό εξέφρασαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, εκ μέρους των στελεχών του Σώματος.

Στην περιοχή του ναυαγίου είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.